Scholieren leren met verschillen omgaan

nijmegen – Het ondenkbare gebeurde gisteren op Vmbo Groen in Nijmegen. Haalde de school een paar jaar geleden nog het nieuws vanwege problemen met extreemrechtse scholieren, gisteren liepen Amsterdamse en Zwolse leeftijdsgenoten, veelal moslim of gereformeerd-vrijgemaakt, frank en vrij door de schoolgangen. Ze debatteerden met elkaar tijdens een symposium over vrijheid en de grenzen daarvan.

Het is veel rustiger geworden op school, menen de scholieren van Groen. Geen ruzies meer met jeugdige Hitler-adepten. Het geheim? Een confronterend lesprogramma om racisme en discriminatie op scholen te bestrijden, inclusief een bezoek aan voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen. Zo wil stichting Interculturele Alliantie (ICA) jongeren leren samenleven met behoud van de eigen identiteit.

Vmbo Groen ging in 2007 met het samenwerkingsverband van joden, moslims en homoseksuelen in zee. Het Comenius Lyceum uit Amsterdam en het Greijdanus College uit Zwolle volgden.

Voor driehonderd leerlingen van vijftien tot achttien jaar was het gezamenlijke symposium het sluitstuk van een programma van anderhalf jaar om weerstand te bieden tegen discriminatie en racisme. Cruciaal waren de trainingen van voorbeeldleerlingen die medescholieren gaan leren om in te grijpen bij discriminatie. Tijdens hun reis naar Auschwitz ontdekten de jongeren hun eigen en andermans identiteit en leerden die te respecteren.

Tv-bekendheid Prem Radhakishun lokte met snedige meningen de pubers uit hun tent tijdens het debat. Is vrijheid ’zeggen wat je denkt’ over Hitler, Jezus en Mohammed? Wat kun je wel of niet over iemands moeder zeggen of over Geert Wilders? Waarom is het logisch dat een Feyenoordfan bij de Amsterdam Arena niet veilig is en een moslim bij een kerk wel?

Veel tieners keken even naar hun tenen, maar sommigen gaven weerwoord. „Als iemand mijn moeder beledigt sla ik hem in elkaar”, zei een jeugdige Amsterdammer. „Zeg bij een discussie niet steeds ’het is zo’, maar ’ik vind’”, opperde een meisje opbouwend.

Zoals zij zich opstelde, zo zien schoolbesturen het graag. Vmbo Groen, met veel autochtone leerlingen, zocht ICA op om de sfeer op school te verbeteren. „Derdejaars worden nu als trainer opgeleid en trainen vervolgens zelf tweedejaars”, zegt directeur Bert Kwakkel. „Zo gaat dat elk schooljaar door. We willen onze leerlingen voorbereiden op een multiculturele samenleving. Dat kan door ze een eigen houding en wat bagage mee te geven. Het leek eerst heel moeilijk om leerlingen te beïnvloeden, maar zo hebben we dat toch bereikt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden