Scholieren laden mobieltjes op in duurzame lichtwand

VAN ONZE CORRESPONDENT

Onafscheidelijk zijn mobiele telefoons voor scholieren. Het zijn ook echte energievreters. Leerlingen van het Montessori College in Arnhem brainstormden over een duurzame manier om hun dierbare apparatuur op te laden. Ze hielden een sponsoractie voor een stroomlaadpaal die wordt gevoed met zonne-energie. Scholieren haalden met de verkoop van actiepolsbandjes 1500 euro binnen. De stad Arnhem en een zonnepanelenbedrijf sponsorden vervolgens mee.

Kunstenaar Kodjo Kouwenhoven ontwierp een oplaadlichtwand in plaats van een oplaadpaal. Die kwam op een populaire jongerenhangplek. Wie zijn mobieltje oplaadt, merkt dat één van de lichtbanen dimt. Dat gebeurt met opzet. De achterliggende boodschap van de kunstenaar is dat je opgewekte energie maar één keer kunt gebruiken. De school heeft nu zes zonnepanelen op het dak, zegt directeur Berni Drop. "Vraag je scholieren naar duurzaamheid, dan roepen ze: zonnepanelen."

Het Montessori College Arnhem (havo-mavo) is één van de negentien Nederlandse scholen in het voortgezet onderwijs die sinds donderdag, de Dag van de Duurzaamheid, onderdeel uitmaakt van de 'Sustainable Chain Gang'. In Arnhem tekenden de schoolbesturen een plechtige overeenkomst om in hun scholen meer werk te maken van duurzaamheidsthema's. "Het voortgezet onderwijs heeft nog wel een inhaalslag te maken", stelt Drop.

Voor de Arnhemse school betekent dat er nu een crowdfundingsproject volgt. Drop: "We willen van onze zes zonnepanelen vijftig maken." De school begint ook met sociale duurzaamheidsprojecten. "Je merkt dat jongeren duurzaamheid al vanzelfsprekender vinden dan veel docenten", vertelt ze. "Onder volwassenen heeft duurzaamheid toch vaker dat oude geitenwollensokkenimago."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden