Scholieren krijgen gratis cultuurkaart

amsterdam – Alle scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen een gratis cultuurkaart met jaarlijks 15 euro waarmee ze voordeel krijgen bij culturele uitjes.

Dat maakte minister Maria van der Hoeven (onderwijs) op de Uitmarkt in Amsterdam bekend. „Het is van groot belang dat culturele instellingen en het onderwijs samen kinderen vertrouwd maken met cultuur. Jongeren zouden meer bij cultuur betrokken moeten worden dan nu al gebeurt. Het gaat mij daarbij om alle culturele instellingen, dus niet alleen de musea”, aldus de minister.

In totaal hebben ongeveer een miljoen jongeren recht op de kaart. De cultuurkaart is de vervanger van de huidige cultuurvouchers. Deze vouchers worden in combinatie met Cultureel Jongeren Paspoort uitgegeven. Volgens Van der Hoeven is het vouchersysteem ouderwets en sluit het niet meer aan bij de belevingswereld van scholieren.

Stichting Cultureel Jongeren Pas (CJP) is verheugd. „De wens van de minister zien we als een steun in de rug voor onze plannen. Met onze kennis en ervaring en ruim 1500 instellingen die CJP nu al accepteren, is het niet al te ingewikkeld voor ons om 1 miljoen cultuurkaarten in de markt te zetten”, aldus directeur Walter Groenen. Hij noemt de invoering een „logische volgende stap” in een succesvol systeem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden