Scholieren krijgen gratis cultuurkaart

AMSTERDAM (ANP) - Alle scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen een gratis cultuurkaart waarmee ze voordeel krijgen op culturele uitjes, openbaar vervoer of een DVD. Op de kaart staat een jaarlijks tegoed van 15 euro.

Dat maakt minister Maria van der Hoeven (Onderwijs) zondag op de Uitmarkt in Amsterdam bekend. ,,Het is van groot belang dat culturele instellingen en het onderwijs gezamenlijk kinderen vertrouwd maken met cultuur. Jongeren zouden nog meer bij cultuur betrokken moeten worden dan nu al gebeurt. Het gaat mij daarbij om alle culturele instellingen, dus niet alleen de musea'', aldus de minister.

In totaal hebben ongeveer een miljoen jongeren recht op de kaart. Een havo-scholier kan in een periode van vijf jaar tot ongeveer 75 euro bijschrijven op zijn kaart.

Verheugd

De cultuurkaart is de vervanger van de huidige cultuurvouchers. Deze vouchers worden in combinatie met Cultureel Jongeren Paspoort uitgegeven. Volgens Van der Hoeven is het vouchersysteem ouderwets en sluit het niet meer aan bij de belevingswereld van scholieren.

Stichting Cultureel Jongeren Pas (CJP) reageert verheugd. ,,De wens van de minister zien we als een steun in de rug voor onze plannen. Met onze kennis en ervaring en ruim 1500 instellingen die CJP nu al accepteren, is het niet al te ingewikkeld voor ons om 1 miljoen cultuurkaarten in de markt te zetten'', aldus Walter Groenen, directeur van de stichting. Hij noemt de invoering een ,,logische volgende stap'' in een succesvol systeem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden