Scholieren in Harlem schrijven via computer naar Australië

Biedt de elektronische snelweg een mogelijkheid om het verschil tussen de haves en have-nots te verkleinen? Of vergroot de snelweg de kloof alleen maar? Hoewel computers nog nauwelijks zijn doorgedrongen tot de armen, goede apparatuur duur is en het decennia duurt voordat nieuwe technologieën over alle bevolkingsgroepen zijn verspreid, menen vertegenwoordigers uit overheid en bedrijfsleven dat de snelweg de verschillen tussen arm en rijk kunnen verkleinen.

De regering-Clinton en verschillende staten benadrukken dat zij er veel aan doen om armen toegang tot de snelweg te geven. De National Telephone and Information Administration spendeerde er vorig jaar 27 miljoen dollar aan. Voor dit jaar is in principe 64 miljoen beschikbaar, al is niet uitgesloten dat de daar nog in gesneden wordt.

Ambtenaren melden trots dat de leerlingen van de Ralph Bunche-school in Harlem elektronisch post uitwisselen met Australië en samen les krijgen met leerlingen in Hawaii. Bedrijven als MCI en Atlantic Bell hebben aangekodigd dat zij honderden scholen gratis willen aansluiten op de snelweg. In verschillende staten staan 'openbare computers'. En even beroemd als uitzonderlijk zijn de paar daklozen uit Seattle, die zich op zo'n openbaar scherm tot ware computerspecialisten hebben ontwikkeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden