Scholieren betogen tegen hervormingen

Frankrijk is begonnen aan een 'broeierige week' van protesten. Gisteren demonstreerden de scholieren. Ze zullen worden gevolgd door de onderzoekers en de leraren. Allemaal zijn ze ontevreden over het onderwijsbeleid.

door Pieter van den Blink

Een kleurloze en vreugdeloze horde zwalkt in Parijs van het Place de la République richting Nation. Kleurloos, hoewel geen drie deelnemers op rij dezelfde huidskleur hebben. Vrijwel alle demonstranten zijn in somber zwart gekleed.

Zestien- tot achttienjarigen die demonstreren tegen het systeem, dat gaat nog altijd met bier en hasj, maar de uitbundigheid en vooral het idealisme zijn verdwenen. Geen grappige spandoeken, geen dansende menigte, alleen maar norse onvrede.

,,Fillon, het is te laat, de jeugd is in de straat!'' moeten de scholieren roepen van een jongen in de laadbak van een vrachtwagentje. Hijzelf schreeuwt zich schor in zijn microfoon, maar zonder veel bijval te krijgen. ,,We zijn pas net begonnen en het lijkt alsof jullie nu al moe zijn!'', roept hij provocerend. De menigte fluit en joelt wat. Heel moe, zo zien de meeste scholieren er inderdaad uit.

Maar deze 'scholierenbeweging', die gesteund wordt door de federatie van oudercommissies en verschillende vakbonden, bezorgt ook François Fillon, sinds een jaar minister van onderwijs, wallen onder de ogen. Hij heeft al op enkele punten van zijn hervormingsplan bakzeil moeten halen. Zo zal het Franse eindexamen zich blijven onderscheiden van de Europese norm: hier geen schoolonderzoeken maar uitsluitend één landelijk examen. Nu willen de scholieren, die vorige maand ook al demonstreerden, dat ook de rest van het hervormingsplan van tafel gaat. ,,Geen geld meer voor het leger en de politie, maar voor de scholen'' is bijvoorbeeld een leuze in de demonstratie.

Fillon begrijpt dat het ,,nu niet meer gaat om de hervorming van het onderwijs, maar om de geloofwaardigheid van de regering.'' President Chirac had de hervorming van het onderwijs aangekondigd als een van de grote projecten van zijn tweede ambtstermijn.

Dat een hervorming van het onderwijs nodig is, daarover is iedereen het eens. Frankrijk besteedt ruim 7 procent van zijn nationaal inkomen aan onderwijs, tegenover een Europees gemiddelde van 5,1 procent, maar de aansluiting tussen school en maatschappij is slecht. Bijna 10 procent van de leerlingen vindt na het eindexamen geen werk, en zij zijn niet in staat om hun kennis op een andere manier te gebruiken dan in proefwerken of examens. Het lerarencorps ten slotte is in permanente staat van wanhoop. Morgen is het hun beurt om te demonstreren.

Toen Fillon nog minister van sociale zaken was, constateerde hij al dat je ,,wel Frankrijk kan hervormen, maar niet de Fransen''. Het verzet tegen het hervormingsplan lijkt zijn gelijk te bevestigen. Het plan is gebaseerd op een jaar lang 'brede maatschappelijke discussie', de resultaten van 15000 plaatselijke discussies zijn er in meegenomen.

Een van de ideeën is om de roep van de scholen om meer geld te beantwoorden met een contractsysteem, waarin het budget per school iedere drie jaar opnieuw wordt vastgesteld, afhankelijk van de behaalde resultaten. Liberalisme of realisme, in elk geval een aantasting van het republikeinse beginsel dat de staat overal gelijke voorzieningen moet bieden aan zijn burgers. En dus onaanvaardbaar voor de scholierenvakbonden en hun helpers in de communistische en socialistische partijen.

Midden in de grauwe menigte demonstranten loopt een groepje meisjes dat zich verkleed heeft à la mei 1968. Misschien herinneren zij zich dat de grote demonstraties van die legendarische protestlente, ook al in maart waren begonnen. Plotseling begint een van hen, met haren in alle kleuren van de regenboog, te huilen. Zij is van haar mobieltje beroofd. Een groepje leeftijdsgenoten gaat er snel vandoor, achterna gezeten door tientallen agenten in burger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden