Scholieren begeleid bij fietsen langs azc

Loon op Zand komt ouders van kinderen met beperking tegemoet

Kinderen in Kaatsheuvel met een beperking worden vanaf volgende week begeleid als ze langs een asielzoekerscentrum in de buurt fietsen. Elke ochtend en avond fietsen vrijwilligers mee om de kinderen van en naar hun school in Waalwijk te brengen, aldus wethouder onderwijs Wil Ligtenberg van de gemeente Loon op Zand.

Met de beslissing wil de gemeente volgens Ligtenberg tegemoetkomen aan een 'gevoel van onveiligheid' bij de ouders van de kinderen 'met een rugzakje'.

De weg die de kinderen dagelijks afleggen, loopt langs camping De Droomgaard. Daar worden vanaf 6 januari zo'n 1200 asielzoekers opgevangen. Daarmee is deze opvang een van de grotere in Nederland.

Op een inspreekavond vorige week bleek dat een deel van de ouders zich niet liet overtuigen van de veiligheid op de route, aldus Ligtenberg. "De ouders van kinderen in het speciaal onderwijs zijn iets meer bezorgd dan andere ouders. Bij sommigen, niet allemaal, heerst een gevoel van onveiligheid. Omdat die kinderen structuur nodig hebben, bijvoorbeeld vaste fietsroutes, vonden wij dat we dat gevoel niet konden negeren."

Ligtenberg benadrukt dat de vrijwilligers geen beveiligers zijn. "Dat is pertinent onwaar. Uit onderzoek van de politie en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (Coa) blijkt dat de opvang van asielzoekers veilig is. Maar het gaat wel om ouders van kinderen in het speciaal onderwijs, die net als de kinderen overtuigd moeten worden dat het veilig is. Dat duurt even, en daarom hebben we deze beslissing genomen."

De vrijwilligers die meefietsen, doen dat zowel 's ochtends als bij het uitgaan van de school. Als deze vorm van begeleiding komende maandag nog niet is geregeld, wordt mogelijk een bus ingezet.

Kritiek dat de gemeente de rug niet heeft rechtgehouden en nu toegeeft aan de angst onder de bevolking, spreekt Ligtenberg tegen. "Het is in het belang van iedereen dat we rust creëren. Zowel van de ouders, als van de asielzoekers. En als blijkt dat het over een week goed gaat, dan lost alles zich vanzelf op." De gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel deel van uitmaakt, wil ook meer doen om het beeld van vluchtelingen bij de inwoners te veranderen. "Daar heeft het Coa programma's voor. Die gaan we ook zeker uitrollen."

En een asielzoeker die meefietst als vrijwilliger? Ligtenberg heeft daar 'absoluut niets op tegen'. "We kunnen ook asielzoekers goed gebruiken. Maar we weten dat ze ook met hun eigen problemen naar Nederland komen. We moeten ze even de ruimte geven. En we moeten zien of ze kunnen fietsen."

'Dit legitimeert angst voor vluchteling'

Adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland vindt dat Loon op Zand het verkeerde signaal afgeeft. "Begeleiding van kinderen, waar hebben we het over? Deze ophef staat symbool voor iets groters. Het beeld dat asielzoekers tot problemen voor de veiligheid leiden, wordt versterkt."

Daarom pleit Kuipers voor een landelijke discussie. "De wethouder in Loon op Zand komt in een spagaat, hij moet beleid uitvoeren, 'fiks het maar', maar ook meeveren met onrust onder de bevolking. Nu kiest hij voor een maatregel die angst legitimeert." Volgens Kuipers is overleg met de inwoners van Kaatsheuvel nodig. "Vorig jaar werd daar het leerlingenvervoer afgeschaft. Dat heeft niets met opvang van asielzoekers te maken, maar ik vermoed dat het wel een rol heeft gespeeld in het debat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden