Update

'Scholieren bedreigen en slaan conciërges'

null Beeld FOTO ANP
Beeld FOTO ANP

Een derde van de conciërges op scholen in Nederland heeft te maken met fysieke agressie. Daarnaast wordt 80 procent geconfronteerd met verbale agressie. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van CNV Onderwijs waaraan ruim 1000 mensen met een ondersteunende functie in het onderwijs meededen.

De vormen van fysieke agressie variëren van een door opzet beschadigde auto tot mishandeling met blijvend letsel tot gevolg. Bij verbale agressie komt uitschelden het meest voor. Zo worden auto's van medewerkers door leerlingen beschadigd en personeel mishandeld. Dagelijkse scheldpartijen variëren van 'bitch' tot 'ik bijt je kop eraf'. Zes op de tien conciërges heeft daarmee te maken gehad. Ook intimidatie (50 procent) en bedreiging (30 procent) komt vaak voor.

Van de deelnemers aan het onderzoek is 36 procent van mening dat agressief gedrag door scholieren richting onderwijsondersteunend personeel in vergelijking met 2002 is toegenomen. Bijna een kwart (23 procent) zegt dat agressief gedrag door ouders richting conciërges vaker voorkomt in vergelijking met 10 jaar geleden. Agressie door collega's en leidinggevenden is daarentegen de voorbije jaren wel afgenomen.

Geen richtlijnen
De helft van de ondervraagden kent geen instructie of plan hoe om te gaan met onveilige situaties op school. Een derde (33 procent) van de scholen heeft geen richtlijnen voor pesten en bedreigen via social media. 'We willen dat scholen de veiligheidsregels in de Arbo-wet beter gaan naleven', aldus een woordvoerder van CNV Onderwijs.

De persoonlijke veiligheid wordt door het onderwijsondersteunende personeel met een 7,92 hoog gewaardeerd. De algemene veiligheid op school krijgt een 7,7.

15 november is er voor de conciërges een lesdag. Tijdens workshops wordt onder meer verteld hoe in welke situatie het beste om kan worden gegaan met leerlingen en ouders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden