Scholier vulde web met dreigementen

Yehya K. dropte zijn dreigementen op elk internetforum dat hij bezocht. Het OM gelooft dat de 18-jarige scholier uit Zeeland een bomaanslag wilde plegen. Vandaag komt hij voor de kinderrechter.

MIDDELBURG - Zomer 2004 regent het al een tijd bedreigingen tegen VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Toch ziet een internetrechercheur van de landelijke politie-unit terrorismebestrijding iets bijzonders in de teksten die een zekere 'AIVD-doder' op internet zet. Dit staat in een brief die justitieminister Donner kort na de moord op Theo van Gogh naar de Tweede Kamer stuurt. Op 30 juni schrijft AIVD-doder op marokko.nl: ,,Als ik die vervloekte Hirsi Ali tegenkom snijd ik haar strot door. (...) Het moet gewoonte worden om personen als Pim, Hirsi en Wilders te doden.''

De terreurbestrijders sturen een tip naar de politie in Zeeland, waar de vermoedelijke auteur woont. Het is de dan 17-jarige atheneumscholier Yehya K. uit Sas van Gent. Hij geldt als goede leerling. In 2002 heeft hij zijn school nog vertegenwoordigd in een nagespeeld Europees Parlement.

De avond van 28 augustus 2004 schrijft K.: ,,Broeders en zusters, doodt deze vijanden van de Islam, God heeft ons het recht gegeven om dit soort personen te doden.'' Hij doelt op Hirsi Ali en Theo van Gogh. ,,In Nederland geldt de Nederlandse wet en ik weet wat de gevolgen van een moord op Hirsi kunnen zijn. Dat interesseert mij niet. (...) Mohammed heeft opdracht gegeven tot de executie van personen die hem en de Islam beledigen. (...)'' Bloedvergieten hoort nu eenmaal bij de islam, vindt K.

Deze uitlatingen zijn, samen met een heleboel andere bedreigingen, reden voor de beveiliging die Hirsi Ali en Wilders krijgen. K. houdt het niet bij bedreigingen. Op grond van chatsessies op internet ontstaat het vermoeden dat hij voorbereidingen treft voor een bomaanslag, meldt Donner.

Ten overstaan van zijn klasgenoten wordt K. op 27 september op school aangehouden. Bij K. thuis wordt informatie over het maken van bommen in beslag genomen, net als plattegronden van onder meer de Haagse binnenstad en adressen van ambassades. De kamerleden Geert Wilders en Hirsi Ali doen aangifte tegen K.

K. zegt tegen de politie dat hij twee keer, overigens zonder veel succes, heeft geëxperimenteerd met explosieven. Volgens minister Donner lijkt K. geen deel uit te maken van een netwerk.

De citaten die Donner geeft uit het internet-oeuvre van Yehya K., zijn een topje van de ijsberg. K. was actief op een groot aantal Marokkaanse of islamitische fora, onder namen als Strijder Yehya of Yehiyaayyash. Hij ondertekende wel eens met het bekende citaat van de Palestijn Abdullah Azzam, mede-oprichter van Al-Kaida: ,,Djihad en het geweer alleen.''

Uit sommige bijdragen blijkt dat Yehya de takfir aanhangt, 'verkettering'. Dat is ook de ideologie van de Hofstadgroep, het vermoedelijke terreurnetwerk achter de moordenaar van Theo van Gogh. Zo beschouwt K. zelfs zeer puriteinse moslims als onwaarachtig wanneer zij 'zeer slap' zijn in de djihad. En hij verwerpt het Nederlandse rechtssysteem omdat het niet op de Koran is gebaseerd.

Door andere deelnemers aan discussiefora werd hij lang niet altijd serieus genomen. 'Yehi', noemden ze hem half-spottend, half-liefkozend. Op maroc.nl plaatste hij altijd een fotootje van de radicale, Londense preker Abu Hamza naast zijn bijdragen -een Afghanistanveteraan met een lap voor zijn oog en een haak in plaats van een rechterhand.

Yehya K. is psychologisch en psychiatrisch onderzocht. Volgens zijn advocaat H. Dunsbergen wil de rechtbank weten of geen sprake is van een uit de hand gelopen grap. Dat zal vandaag moeten worden bekeken. Zijn schoolonderzoeken heeft K. intussen gemist. Een medewerkster van zijn school laat weten dat medeleerlingen wel opschrokken door de arrestatie destijds, maar dat nu de rust is weergekeerd. De familie K. heeft eerder gezegd niet te weten hoe Yehya aan zijn radicale ideeën zou zijn gekomen. ,,Nu zeggen we liever helemaal niets meer over de zaak'', aldus broer Halim.

Op de internetfora gaat het nog wel eens over Yehya K. Iemand schampert op maroc.nl dat in een discussie over Irak pas na een hele tijd het zionisme erbij wordt gesleept. ,,Vroeger in de hoogtijdagen van Yehi was dit nooit gebeurd.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden