Scholen zijn te snel blij met een zesje

Onderwijsinspectie ziet te weinig ambitie om niveau op te krikken Aantal zwakke scholen daalt wel

Het is middelmatigheid troef in het Nederlandse onderwijs. Er zijn weinig zwakke, maar ook weinig uitstekende scholen. Een grote groep scholen slaagt er niet in om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. "Het kabbelt daar door", aldus Annette Roeters, inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie.

Stagnatie is het sleutelwoord van het Onderwijsverslag 2011-2012 dat gisteren verscheen. Aan de onderkant was wel beweging: het aandeel zwakke basisscholen daalde van ruim 10 procent in 2007 naar 3 procent in 2012. Ook in het voortgezet onderwijs was toch nog enige verbetering zichtbaar: het percentage zwakke scholen zakte daar van 13 naar 10.

Goed nieuws was er ook over de cijfers voor het centraal examen: die stegen flink, als gevolg van strengere eindexameneisen in het voortgezet onderwijs.

Maar verder bevat het Onderwijsverslag vooral waarschuwingen. De overgrote meerderheid van de scholen lijkt tevreden met een (magere) voldoende. Ruim de helft van de basisscholen en 80 procent van de middelbare scholen scoort slecht op tenminste één belangrijk onderdeel. Zo lukt het veel leraren nog altijd niet om in te spelen op verschillen tussen leerlingen. Op 10 procent van de scholen leggen leraren de lesstof niet duidelijk genoeg uit.

De inspectie bespeurt weinig ambitie bij scholen om het niveau van het onderwijs op te krikken. Deze stagnatie is volgens Roeters zorgwekkend, "omdat het voor de leerlingen gemiste kansen zijn". Op de internationale ranglijsten zakt Nederland op onderwijsgebied langzaam maar zeker van de top naar de middenmoot.

Dat Nederland relatief weinig zwakke leerlingen heeft, maar ook een gering aantal uitblinkers, is al langer bekend. De Nederlandse overheid verkondigt sinds enkele jaren dat 'de lat omhoog moet', maar die wens lijkt in de praktijk nog niet verwezenlijkt. Daarover is onderwijsminister Jet Bussemaker niet tevreden, zei ze gisteren in een reactie op het onderwijsverslag. Rond de zomer komt ze met een plan om de kwaliteit van de pabo's en lerarenopleidingen te verbeteren. "We kunnen en moeten hoger reiken."

Ook de inspectie gaat in de toekomst hoger mikken. Tot nog toe concentreerde zij zich vooral op de zwakke scholen. Vanaf september 2014 gaat de inspectie ook de gewone, gemiddelde scholen aanmoedigen om beter te presteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden