Scholen zien niets in schietles

VO-raad mordicus tegen werving van clubs op scholen

Middelbare scholen zitten niet te wachten op een ledenwerfactie van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA). Voorzitter Jeroen Duisterman zei gisteren daar dit najaar mee te willen beginnen, omdat het aantal jeugdleden (1500) gestaag afneemt. Technische vakken op de havo, het vwo en het mbo lenen zich volgens de KNSA goed voor promotie van de schietsport.

Het plan schiet de VO-raad, de sectororganisatie van zeshonderd middelbare scholen, in het verkeerde keelgat.

"We zijn mordicus tegen", zegt woordvoerder Sebastian Dingemans. "We roepen scholen op om niet mee te werken. Dit is de kat op het spek binden. Kinderen zijn kwetsbaar. Het is daarom niet de taak van scholen om hen met wapens in aanraking te brengen."

Jan Riphagen, vestigingsdirecteur van het Vechtdal College in Dedemsvaart (o.a. havo/vwo) spreekt over een belachelijk plan. "Wie bedenkt zoiets? De dansschool en de muziekvereniging willen ook meer leden. Wij zijn daar sowieso al vrij terughoudend in, maar dit plan kan echt op geen enkele sympathie rekenen."

De MBO-Raad, de overkoepelende organisatie van MBO-opleidingen, wil niet reageren. Hans Heerink, docent infratechniek op MBO het Deltion College in Zwolle wel. "Ik heb de KNSA niet nodig om een les over schieten te vullen", zegt hij. "In de bouw werken we met schietpistolen. Die zijn levens gevaarlijk. Daar kan ik meer dan genoeg over vertellen."

Achmed Marcouch, woordvoerder veiligheid voor de PvdA in de Tweede Kamer vindt het geen 'chic plan'. "Maar fatsoen kun je niet bij wet afdwingen", zegt hij. "Toevallig was ik gisteren bij een schietclub in Den Haag. Daar hadden ze een ledenstop, in afwachting van het onderzoek in Alphen aan de Rijn. Zo kan het ook."

KNSA-voorzitter Duisterman wilde gisteren niet reageren. Op de website van de bond staat dat er nog een definitief besluit genomen wordt over het plan.

Schieten voor kinderen
Via het lager- en middelbaar onderwijs kunnen kinderen al jaren schietles krijgen.

Basisschoolleerlingen (groep 6,7 en 8) doen dat via 'Kies je sport', een programma waarmee gemeenten sinds 1996 scholen benaderen.

Verschillende gemeenten, waaronder Hardenberg, bieden al jaren tal van sporten, ook schieten, aan.

'Het is natuurlijk de kunst om precies in de roos te schieten. Lijkt het je leuk [...], schrijf je dan nu in', staat op de gemeentewebsite.

Via het vak sportoriëntatie maken leerlingen van middelbare scholen kennis met schieten.

Zo bedient schietclub D.S.V. in Winterswijk sinds 2009 twee scholen. "Het sloeg enorm aan", zegt secretaris Gerrit Hendriksen van de club. Leden leverde het tot nog toe niet op. Scholen zitten niet te wachten op wervingsacties van schietclubs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden