Scholen zetten privégegevens mét foto's op hun website

Scholen gaan op hun internetsites onzorgvuldig om met privé-informatie over leerlingen, vreest het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP krijgt regelmatig vragen en klachten van bezorgde ouders over de manier waarop scholen de gegevens van hun kinderen op hun websites publiceren. Dit jaar gaat het college uitzoeken hoe het zit met privacykwesties op scholen.

De stichting Mijn kind online, opgericht om ouders te ondersteunen bij internetgebruik van hun kinderen, herkent het probleem. In hun enthousiasme om een aantrekkelijke website voor de school te maken, worden bijvoorbeeld foto’s van leerlingen geplaatst: van schoolfeesten, de Romereis, de projecten in het biologielokaal. Soms met namen, leeftijden, e-mailadressen.

„De wet schrijft voor dat ouders toestemming moeten geven over publicatie van die foto’s en andere persoonsgegevens, maar dat gebeurt lang niet overal”, zegt woordvoerder Remco Pijpers van Mijn kind online. Ook basisscholen hebben foto’s van kinderen op de site. „Ze denken dat gegevens alleen beschikbaar worden voor de eigen directe omgeving, ze realiseren zich niet dat de hele wereld op internet kan.”

Hij wijst op gevaren. „Een vader met losse handjes die een contactverbod heeft met een kind, kan zo gemakkelijk achterhalen waar zijn kind te vinden is.”

Justine Pardoen van opvoedsite Ouders online, is het met hem eens. „Scholen publiceren soms van alles: roosters, cijfers, klassenlijsten met namen. Dat mag helemaal niet zonder toestemming van de ouders. Scholen zijn zich daarvan niet bewust.”

Met een zoekmachine is volgens haar door een handige computeraar zelfs informatie binnen te halen die vertrouwelijk is. „Bijvoorbeeld verslagen van rapportvergaderingen. Of lijsten met 06-nummers van de leerlingen.”

Sommige scholen geven ouders en leerlingen de mogelijkheid met een eigen wachtwoord recente cijfers en absentiegegevens te bekijken. Pardoen vindt dit wel een goede oplossing, ouders hebben het recht deze gegevens in te zien. Maar ze moeten wel zorgen dat dit systeem goed beveiligd is.

Scholen en leerlingen zien minder problemen. Rector J. Oosterling van het Keizer Karel College uit Amstelveen vertelt ’nogal eens belaagd te worden’ door ouders die horen dat op andere middelbare scholen cijfers door ouders en leerlingen via een wachtwoord zijn in te zien op internet. „Ik leg dan uit dat wij hebben besloten dat niet via de site te doen. Wij gaan uit van de vertrouwensband tussen ouder en kind en vinden dat ouders hun kinderen naar de cijfers moeten vragen. Bij twijfel kan een ouder altijd de mentor van de klas bellen.”

Wel staat op de site van zijn school bijvoorbeeld het proefwerkschema. Ook publiceert de school foto’s van leerlingen zonder dat daarvoor toestemming gevraagd is. „Daar heb ik nog nooit een opmerking over gehad.”

Mark Brakel (16), scholier uit Delft en voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, denkt dat leerlingen het juist leuk vinden als foto’s met namen op de schoolsite staan. „Ik vind het niet nodig om daar toestemming voor te vragen. Misschien kan er iets over in de schoolregels worden opgenomen.”

Echt vertrouwelijke informatie moet wel goed bewaakt worden, vindt hij. Maar het publiceren van roosters en cijfers kan weer wel. „Dat is functioneel. Dat lijkt me belangrijker dan de vraag of het precies aan de regels over privacy voldoet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden