Scholen worstelen met gymregels

Scholen hebben moeite om genoeg leerkrachten vrij te maken voor de gymlessen. De kwaliteit van die lessen staat daardoor onder druk.

Wie na september 2005 een pabodiploma heeft gehaald, is niet langer automatisch bevoegd om gymnastiek te geven aan de groepen 3 tot en met 8 op de basisschool. Afgestudeerden die gymles willen geven, moeten tegenwoordig een aanvullende cursus volgen.

Deze maatregel is bedoeld om de kwaliteit van de gymnastieklessen te verhogen. Dat is van groot belang, vond de Tweede Kamer in 2001, toen zij die maatregel nam. Ze doelde vooral op het groeiende aantal kinderen dat met overgewicht kampt. Gewone leerkrachten hadden volgens de Kamer niet genoeg bagage voor goede gymlessen.

De basisscholen lopen nu tegen de gevolgen aan van de nieuwe bevoegdheidsregels. Uit een enquête van vakbond CNV Onderwijs onder 3500 schoolleiders en docenten blijkt dat zo’n 60 procent van de basisscholen problemen ondervindt bij het aanwijzen van docenten voor de lessen gymnastiek.

Omdat jonge docenten geen gym mogen geven, moeten ouderen die lessen overnemen. In ruil daarvoor laten zij lessen in hun eigen klas over aan de jongere docent. Dat gebeurt vaak met tegenzin, zeggen veel ondervraagden. Gymlessen veranderen daardoor nogal eens in gewoon buitenspelen of vallen zelfs uit.

Sommige scholen proberen dit probleem te ontlopen door geen pas afgestudeerden meer aan te nemen. ’Discriminatie op de arbeidsmarkt’, zegt CNV Onderwijs daarover. Andere scholen eisen dat jongeren de aanvullende cursus doen. Maar die kost veel geld (3200 euro) én tijd: twee jaar lang een dag per week.

De nieuwe regels pakken slecht uit, concludeert voorzitter Marleen Barth van CNV Onderwijs. Zij wil daarom dat ze ongedaan gemaakt worden. „De Tweede Kamer is destijds gezwicht voor de lobby van vakdocenten gymnastiek”, zegt de vakbondsvoorzitter; zij was zelf destijds PvdA-Kamerlid. „Maar het beoogde doel is niet gehaald, doordat basisscholen gewoon geen geld hebben om een vakdocent gymnastiek aan te stellen.”

De kwaliteit van de gymlessen dreigt nu omlaag te gaan in plaats van omhoog, zegt ook Liesbeth Verheggen van collega-vakbond AOb. Ook zij ziet de regels liever verdwijnen.

Maar de vereniging van gymnastiekleraren KVLO is daar geen voorstander van. De problemen zijn oplosbaar, vindt KVLO-secretaris Baukje Zandstra. Veel scholen gaan ervan uit dat élke docent de bevoegdheid moet halen om aan de eigen klas gymnastiek te mogen geven, zegt zij. „Maar dat hoeft niet. Want als een school een vakdocent heeft, hoeft de groepsleerkracht geen gym te geven. Dat bevordert ook de kwaliteit. Want docenten die twee uur per week gym geven, houden hun vak niet bij.”

Geld is volgens Zandstra geen struikelblok. „Het is een kwestie van prioriteiten. 40 procent van de scholen hééft al een vakleerkracht gymnastiek.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden