Scholen wijzen zorgplicht af

Directeuren van basisscholen kunnen niet aan de zorgplicht voor kinderen met een handicap voldoen. Zij wijzen de plannen voor invoering van zo’n plicht daarom af.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie (PCSO) waaraan circa 1500 van de 7000 reguliere en speciale basisscholen meewerkten. Negentig procent van de basisschooldirecteuren vreest dat er straks te veel kinderen met een handicap op school komen, die ze niet goed kunnen opvangen.

Minister Van der Hoeven bespreekt morgen haar plannen voor een zorgplicht vanaf 2010 met de Tweede Kamer. Schoolbesturen mogen dan een kind met een handicap – of het nu doof, blind, zeer moeilijk lerend of gedragsgestoord is – niet meer weigeren. Zij moeten het een plek bieden op een van de scholen die onder het bestuur vallen, of een passende oplossing vinden via een groter regionaal samenwerkingsverband van scholen.

De basisschooldirecteuren, die uiteindelijk de wens van het schoolbestuur uitvoeren, denken dat er fors extra geld nodig is om dit ’passend onderwijs’ mogelijk te maken. Maar die extra financiën lijken er niet komen. ’Buitengewoon achterdochtig zijn veel schooldirectieleden over de bedoeling van de overheid: is dit weer een bezuiniging, klinkt in vele reacties door’, staat in het onderzoeksrapport.

Als álle leerlingen, de gewone maar ook de zorgleerlingen, opgevangen moeten worden op de gewone basisschool, geeft 60 procent van de directeuren aan dat de leerkrachten extra opleiding nodig hebben. Bijna 80 procent zegt dat de gebouwen moeten worden aangepast. En ruim 90 procent zegt dat extra personeel nodig is.

Het speciaal onderwijs, vindt 90 procent van de schooldirecteuren, moet in de huidige vorm ook gewoon blijven bestaan. De minister wil juist het wettelijk onderscheid tussen speciaal en regulier onderwijs opheffen. Maar de schoolleiders zijn bang dat dit leidt tot een uitholling van de speciale scholen en vrezen dat veel specifieke kennis over de opvang van zorgleerlingen verloren gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden