Scholen waar kinderen de baas zijn, zijn terug van weggeweest

Luca (7) wil in de kleuterruimte spelen, maar die is voor kinderen tot zes. Dus dient hij een motie in voor een 'persoonsgebonden uitzondering'.

Kinderen die de baas zijn over wat ze leren op school. De afgelopen jaren kwamen vernieuwingsscholen met zo'n filosofie regelmatig in botsing met de onderwijsinspectie. Een aantal moest zelfs sluiten. Maar voor het eerst in jaren is er nu weer een democratische basisschool die subsidie krijgt van de overheid en daarmee onder het reguliere onderwijs valt: De Vallei in Elst.

"Ouders kiezen bewust voor ons. Ze realiseren zich dat het onderwijs in zijn huidige vorm kinderen niet opleidt tot wat de maatschappij van ze vraagt. Dat het anders moet", zegt directrice Maaike Van Mourik. Volgens haar is er tegenwoordig meer begrip voor dit type vernieuwend onderwijs. "Wij zijn geen clubje extremisten."

Daarover werd tien jaar geleden wel anders gedacht. De eerste scholen waar leerlingen zelf konden bepalen of en wat ze leerden, de 'Iederwijsscholen', konden rekenen op veel weerstand. Politici spraken van 'veredelde speelplaatsen'. Veel van die - vaak particuliere - scholen gingen weer ter ziele. Door negatieve inspectierapporten en dalende leerlingenaantallen moesten ze, soms na jarenlange rechtszaken, hun deuren sluiten.

Maar de samenleving vraagt meer dan ooit om vernieuwend onderwijs. "Ouders hebben behoefte aan experimenten", zegt Rob Martens, hoogleraar onderwijswetenschappen. "We zijn het de afgelopen jaren volkomen normaal gaan vinden dat kennis en informatie overal beschikbaar zijn. Het onderwijs heeft die verandering lang buiten de deur gehouden, maar de onvrede bij ouders groeit. Zij willen dat hun kinderen worden voorbereid op de toekomst en dat onderwijs aansluit bij de belevingswereld van kinderen."

Het groeiende aantal Steve Jobsscholen, maar ook De Vallei in Elst, zijn daar goede voorbeelden van. Door technologische ontwikkelingen is er veel meer mogelijk, zegt Martens. "Ouders vragen zich af: wil ik wel dat mijn kind veel wordt getoetst op school en dat het dezelfde leerstof krijgt als zijn klasgenoten, nu er andere mogelijkheden zijn?" Volgens de onderzoeker aan de Open Universiteit zijn ook traditionele scholen in toenemende mate bezig met curriculumvernieuwing. "Dit is een ontwikkeling die je niet kunt tegenhouden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden