Scholen vinden zij-instromers vaak te duur

(Novum) - Scholen vinden de opleiding van zij-instromers te duur en teveel tijd kosten en stellen daarom beperkt zij-instromers aan. Toch is personeel uit een andere sector zonder bevoegdheid om les te geven een aanwinst voor het onderwijs, concludeert het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) vrijdag na onderzoek.

Ze blijven doorgaans in het onderwijs werken. Degenen die stoppen, doen dat in het begin van de opleiding, omdat ze de combinatie van werk en onderwijs te zwaar vinden. Het SBO wilde weten of het fenomeen zij-instroom bevalt en aan belang kan winnen.

Scholen waarderen volgens de SBO-directeur vooral de levenservaring en de gedrevenheid van de zij-instromer. Maar ze vinden wel dat de instromer een forse investering vraagt. Hij pleit daarom voor een lerarenbeurs die geënt is op zij-instromers.

In het basisonderwijs en voortgezet onderwijs werken tussen de vierduizend en vijfduizend zij-instromers. In het mbo komt dertig procent van de leraren uit het bedrijfsleven. Voor het onderzoek zijn interviews met zij-instromers en scholen met zij-instromers gehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden