Scholen vechten vete uit door advertentie

Twee middelbare scholen in Friesland liggen in de clinch over het onderwijsaanbod van een van hen, het CSG Anna Maria van Schurman. De concurrerende RSG Simon Vestdijk zette zelfs een advertentie in de krant.

Het begon allemaal toen het Anna Maria van Schurman (AMS) uit Franeker aankondigde naast de gewone havo een 'lyceumklas' aan te bieden; een klas waarin kinderen met een havo/vwo advies les konden krijgen dat qua niveau wat hoger stond dan de havo. "De bedoeling is dat de leerlingen op korte afstand van huis onderwijs op niveau kunnen krijgen", aldus een woordvoerder van het AMS.

Dit was tegen het zere been van het Simon Vestdijk. Deze school is namelijk de enige met een vwo-licentie in de buurt. "Het AMS mag dus niet werven met de claim dat ze onderwijs geven op vwo-niveau", aldus rector Marga de Jonge. Ze alarmeerde de inspectie, die inderdaad bepaalde dat het AMS geen 'lyceumklas' mocht instellen.

"Die naamgeving was een beetje ongelukkig", beaamt de woordvoerder van het AMS. "Daarom hebben we het nu omgedoopt in een havo+-klas." Volgens het AMS breekt het hiermee geen regels. "Vroeger verwezen we na de derde klas ook al leerlingen door naar 4 athenaeum. Nu delen we de leerlingen wat eerder in niveaugroepen in."

Voor het Simon Vestdijk was dit reden genoeg om ouders in een advertentie in de Harlinger en Franeker Courant te waarschuwen dat de havo+-klas van het AMS niet hetzelfde is als een gewone vwo-klas. Het AMS was 'onaangenaam verrast' door de actie. "De relatie tussen de twee scholen is nu enigszins bekoeld", aldus de woordvoerder van het AMS.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden