Scholen niet klaar voor asielkinderen

Jonge vluchtelingen in de nieuw ingerichte hal in de IJsselhallen in Zwolle. Beeld anp
Jonge vluchtelingen in de nieuw ingerichte hal in de IJsselhallen in Zwolle.Beeld anp

Op maandag registreren in Ter Apel en op woensdag in de klas. Kinderen die asiel krijgen, moeten binnen drie dagen een plek op school hebben. Maar Nederlandse basisscholen zijn totaal niet voorbereid op de komst van grote aantallen asielkinderen. "Binnen nu en een maand hebben we een serieus probleem", zegt een woordvoerder van de koepel van basisscholen PO-Raad.

Laura van Baars

Een kwart tot een derde van de asielzoekers is minderjarig. Door gezinsherenigingen van Syriërs komen er nu relatief veel vluchtelingenkinderen naar Nederland. In asielzoekerscentra (azc's) zitten zo'n 5500 kinderen tot twaalf jaar. Zij krijgen les op basisscholen die aan het azc verbonden zijn. De problemen ontstaan vooral, zegt onderwijshulporganisatie Lowan, als gezinnen ergens in het land een woning krijgen. Kinderen moeten dan worden ingeschreven bij een buurtschool. Die hebben vaak geen ervaring met kinderen die geen of nauwelijks Nederlands spreken.

Zorgplicht
Om hoeveel kinderen het gaat, is onduidelijk. Vaak helpt een vrijwilliger van Vluchtelingenwerk bij het vinden van een school, maar verantwoordelijk is Vluchtelingenwerk niet. Scholen en gemeenten hebben ook een bepaalde zorgplicht, maar het is volstrekt onduidelijk wie die plicht wanneer vervult. "Wij willen vluchtelingen nu vooral van woningen voorzien", zegt een woordvoerder van de Verenging van Nederlandse Gemeenten. "Onderwijs regelen heeft geen prioriteit."

"Soms staat er op maandagochtend een kind op de stoep van een school, terwijl vrijdagavond pas duidelijk werd dat dit kind zou komen", zegt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad. "Zo'n school kan dan niet zorgen voor Nederlandse lessen. Andersom gebeurt het ook dat een school hoort dat ze klaar moet staan voor dertig leerlingen, huisvesting regelt en leraren aanneemt en dan op het laatste moment hoort dat ze niet komen. We krijgen veel van dit soort klachten."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Masterplan
Zeker in krimpgebieden ontstaan problemen. De enige school met goede mogelijkheden voor asielkinderen zit vaak kilometers verderop. "En de gemeente betaalt lang niet altijd voor het leerlingenvervoer." Vluchtelingenkinderen kunnen hierdoor weken of zelfs maanden thuis komen te zitten, vermoedt Den Besten.

"We gaan deze kinderen niet helpen door er weer een middag over te vergaderen", zegt Walter Wassenaar van de koepel van christelijke en katholieke basisscholen Verus. "Er moet een masterplan op hoger niveau komen. Hoe voeg je deze kinderen in in het lesprogramma? Nu trekt de ene gemeente 4000 of soms wel 6000 euro uit om leerlingen te helpen met bijvoorbeeld traumaverwerking, terwijl er elders geen geld voor is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden