Scholen negeren oproep Dekker over dubbel schooladvies

Staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs riep basisscholen op om twijfelgevallen onder de achtste-groepers dubbele schooladviezen te blijven geven, zoals vmbo/havo of havo/vwo. Beeld ANP

Veel basisscholen blijken een oproep van het ministerie van onderwijs om dubbele schooladviezen te geven, naast zich neer te leggen. Bij onder meer de Onderwijsinspectie kwam daarover de afgelopen weken een aantal klachten van ouders binnen.

Zo'n 190.000 kinderen uit groep 8 moeten vandaag het schooladvies voor het voortgezet onderwijs binnen hebben. De nieuwe procedure die vorig schooljaar (2014-2015) is ingegaan, loopt nog steeds niet helemaal gladjes, weet ook staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs).

Onlangs deed hij nog een oproep om dubbele schooladviezen vmbo/havo en havo/vwo te blijven geven voor twijfelgevallen. Maar basisscholen negeren zijn aansporing, blijkt uit klachten bij de Onderwijsinspectie en Ouders&Onderwijs.

Laatbloeiers
Uit het hele land kreeg de nationale belangenbehartiger van ouders met schoolgaande kinderen de afgelopen weken dagelijks telefoontjes en mails van ouders die problemen hadden met het schooladvies. Hun grootste ergernis: het gemis aan een gemengd advies voor twee verschillende niveaus.

Laatbloeiers die tussen havo en vwo of vmbo-t en havo in hangen, kunnen daar baat bij hebben. Maar ook al zijn leerlingen een twijfelgeval, hun basisscholen sturen ze één kant op. Naar het laagste niveau, zeggen de klagende ouders.

De scholen 'verschuilen zich' achter afspraken met het voortgezet onderwijs in hun regio, dat een voorkeur heeft voor een eenduidig advies, zegt Petra Hietbrink van Ouders&Onderwijs. Daarmee gaan ze volgens haar in tegen de wet. Nu het advies van de basisschool - en niet meer de cito of andere eindtoets - doorslaggevend is, telt dit extra zwaar. Bovendien kan het gevolgen hebben voor het aanbod van brede brugklassen, bijvoorbeeld havo/vwo.

Zwaarder middel
Komen ouders er niet uit met de basisschool van hun kind, dan adviseert het platform een zwaarder middel in te zetten door naar de Onderwijsinspectie te stappen. De klachten bij de inspectie waren vorige week op de vingers van twee handen te tellen. Het merendeel daarvan ging wel over het dubbeladvies, zegt een woordvoerder. De controleurs reageren volgens hem direct op signalen en zoeken contact met schoolbesturen.

De woordvoerder verwijst naar de brief van de staatssecretaris die benadrukt dat middelbare scholen niet van basisscholen mogen eisen dat ze alleen enkelvoudige adviezen mogen geven. Afspraken over een voorkeur mogen, "maar ze mogen basisscholen nooit het recht ontzeggen om meervoudige adviezen te geven en zulke leerlingen weigeren", aldus Dekker.

Hoe omvangrijk het probleem is, kan Ouders&Onderwijs niet zeggen. "We zien het topje van de ijsberg", vermoedt Hietbrink. "Het kan natuurlijk ook dat het advies de andere kant opvalt, voor het hoogste niveau. Daar zal je ouders niet snel over horen."

Afspraken
Uit plaatsingwijzers die basisscholen gebruiken als leidraad voor het advies - zoals in Friesland en in Almere - maakt het platform wel op dat op tal van plekken afspraken zijn gemaakt om te koersen op enkelvoudige adviezen. Bekend is dat dit ook in de regio Arnhem en Utrecht speelt.

De PO-raad, de koepel van basisscholen, erkent dat deze afspraken zijn gemaakt. Die zijn volgens de woordvoerder het gevolg van de behoefte van ouders en leerlingen aan duidelijkheid. Maar ze mogen geen belemmering zijn voor twijfelgevallen, onderstreept de woordvoerder.

"We willen juist dat een leerling op de voor hem of haar beste plek terechtkomt en streven naar een 'warme' overdracht. De basisschool moet weten wat een middelbare school biedt en eist, de middelbare school wat de kennis en vaardigheden van de aanstaande brugklasser zijn."

Leerlingen van groep acht buigen zich over de Cito-toets. Beeld Desirée Schippers
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden