Scholen moeten NS helpen

Nieuwe topman Van Boxtel wil aanpassing lesuren om tekort treinstellen op te lossen

De nieuwe bestuursvoorzitter van de Nederlandse Spoorwegen Roger van Boxtel wil 'behendiger' communiceren met de reiziger en de politiek, zei hij deze week in zijn eerste interviews als topman van de NS. Dat leidde direct tot vragen en verwondering.

Verwondering was er vooral vanwege het voorstel om de lesuren van scholen aan te passen aan de noden van de NS. De spoorwegen hebben volgend jaar te weinig treinen, wat tot dringen in de spits kan leiden. "Het zou helpen als een aantal onderwijsinstellingen in plaats van negen uur 's ochtends om tien uur beginnen", zei Van Boxtel donderdagavond in 'Nieuwsuur'.

Dat is zeker in de Randstad niet te doen, zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. Hij vindt dat de NS-topman 'de complexiteit van het aanpassen van de lesroosters miskent'.

Minister van onderwijs Jet Bussemaker zegt dat het 'natuurlijk niet de bedoeling kan zijn dat scholen alleen het gebrek aan treinstellen van de NS oplossen'. Zij vindt wel dat scholen en spoorwegen samen kunnen overleggen om een oplossing te vinden.

Dat gebeurt nu ook al in een project dat het ministerie van onderwijs twee jaar geleden opzette. In Oost- en Noord-Nederland lopen de eerste proeven al om studenten en scholieren in de spits uit de bussen en treinen te houden.

De problemen van de NS hebben te maken met het afscheid van oude treinstellen. Die gaan begin 2016 richting sloop. Pas eind 2016 zijn ze allemaal vervangen. Zo ontstaat er enkele maanden een treinentekort.

Van Boxtels uitlatingen riepen ook vragen op. "De NS zijn een gewond dier waar de gieren omheen cirkelen. Het bedrijf moet weer snel op eigen benen staan", zei hij in Het Financieele Dagblad. Volgens Van Boxtel zijn de NS te verkokerd, werken afdelingen soms langs elkaar heen en is het bedrijf is niet open genoeg tegenover de politiek en andere vervoerders. Zonder ingrijpen zal het concern niet uit de huidige crisis komen, aldus de nieuwe NS-topman.

Het CDA stelt Kamervragen aan staatssecretaris Mansveld (infrastructuur) en minister Dijsselbloem (financiën). De partij wil weten of Van Boxtels verhaal klopt en de NS inderdaad in 'deplorabele toestand' verkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden