'Scholen moeten kinderen helpen met problemen thuis'

null Beeld anp
Beeld anp

Een op de negen kinderen in groep 7 of 8 van de basisschool heeft het moeilijk thuis. Scholen moeten daar beter bij leren helpen, vindt ook de Kinderombudsvrouw.

Meer dan 11 procent van de kinderen hebben al drie of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. Dat stelt Augeo, een organisatie die zich inzet voor de aanpak van kindermishandeling. Augeo liet onderzoeksinstituut TNO onderzoek uitvoeren, waaraan 664 kinderen van 23 scholen verdeeld over het hele land meededen. Aan de kinderen werd gevraagd wat zij meemaken en meegemaakt hebben. Het vaakst noemden zij echtscheiding, emotionele mishandeling, emotionele verwaarlozing, lichamelijke mishandeling en het getuige zijn van geweld tussen ouders.

Hoe meer stressvolle ervaringen kinderen meemaken, hoe ongelukkiger en ongezonder zij zich zeggen te voelen, aldus Augeo. De organisatie pleit ervoor dat leerkrachten meer kennis krijgen over de gevolgen van voortdurende stress. Zij moeten leren hoe zij de kinderen kunnen helpen als zij op school zijn.

Veilige plek

Het onderzoek wordt vandaag uitgereikt aan prinses Laurentien en Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Zij is het met Augeo eens dat leerkrachten moeten leren kinderen te helpen op dit vlak, vertelde ze op Radio 1.

"Ouders zijn ook deels de veroorzaker van de problemen. En als kinderen zich op één plek niet veilig voelen en dat niet direct gestopt kan worden, moet ervoor gezorgd worden dat zij zich op een andere plek veilig voelen. En dat is de school, die moet ondersteunen. Dan leg je veel neer bij een school. Maar dat zou betekenen dat je scholen kinderen dingen moeten leren, maar dat school ook een veilige, sociale plek is, waar kinderen zich wel geliefd en geaccepteerd voelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden