Scholen met verdachte vloeren blijven gesloten

Het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Beeld ANP
Het Polakgebouw van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.Beeld ANP

Vier van de vijf schoolgebouwen die mogelijk een constructiefout hebben, blijven voorlopig nog dicht.

Met afzetlinten is gebouwdeel P van Saxion Hogeschool Enschede afgesloten, laat een foto in lokale krant Tubantia zien. 'In verband met veiligheid geen toegang', staat er op A4'tjes die op de linten geplakt zijn. Donderdagmiddag om drie uur bleek dat de veiligheid van de vloeren niet gegarandeerd kon worden, zegt Hans Wichers Schreur van Saxion. De vloeren hebben eenzelfde constructie als de parkeergarage in Eindhoven die eerder dit jaar instortte. Het ministerie van binnenlandse zaken deed een oproep gebouwen met deze constructie te onderzoeken.

Ook na de herfstvakantie blijven de deuren van het gebouwdeel dicht, net als bij gebouwen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, hogeschool Windesheim in Zwolle en het Arentheemcollege in Arnhem. De gebouwen zijn enkele weken of zelfs maanden gesloten, maar een vijfde school met vloerproblemen is alweer gewoon open. Na twee dagen sluiting konden de 1150 leerlingen van het Krimpenerwaard College in Krimpen aan den IJssel afgelopen woensdag gewoon weer naar de les.

Vanwaar deze verschillen? "Soms is meteen duidelijk dat er geen of een makkelijk op te lossen risico is, soms moet je bijvoorbeeld monsters nemen van het beton", zegt Bob Gieskens, directeur van VNconstructeurs. Als dergelijk onderzoek of herstelwerkzaamheden nodig zijn, heeft dat meer tijd nodig en kunnen bijvoorbeeld systeemplafonds en installaties het werk vertragen.

Gevolgen

Voor Saxion Hogeschool vallen de gevolgen van de sluiting mee. "Gebouwdeel P is met 2500 vierkante meter maar een fractie van ons totale oppervlak", zegt Schreur. "Als alles weer begint maandag schikken we allemaal een beetje in."

Voor andere onderwijsinstellingen zijn de gevolgen groter. Gebouw X van Zwolse hogeschool Windesheim, dat eerder verschillende architectuurprijzen won, werd vorige week zaterdag gesloten. Het Windesheim houdt er rekening mee dat het gebouw de rest van het schooljaar dicht blijft.

De Erasmus Universiteit wil niet zeggen wat de verwachtingen voor het gesloten Polakgebouw zijn, omdat het onderzoek nog loopt. Wel zegt de universiteit al veel tijd kwijt te zijn aan het regelen van alternatieven voor de 850 studieplekken, onderwijsruimtes en diverse winkels en faciliteiten in het Polakgebouw.

Op het Arentheemcollege in Arnhem is er in elk geval tot en met woensdag geen leslocatie voor 500 leerlingen van het gesloten Leerpark Presikhaaf, en misschien langer.

"Gebouweigenaren kunnen besluiten een gebouw uit voorzorg te sluiten, of pas naar aanleiding van het onderzoek als er echt aantoonbaar risico is", zegt Gieskens. "Ik kan me voorstellen dat juist scholen, plaatsen waar kinderen komen, extra zorgvuldig zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden