Scholen laks met asbestcontrole

Meer dan de helft heeft nog geen inventarisatie gemaakt, ondanks herhaalde oproepen

Staatssecretaris Wilma Mansveld (infrastructuur en milieu) stuurt de Inspectie Leefomgeving en Transport op scholen af die nog niet hebben onderzocht of er asbest in hun gebouwen zit. Bij meer dan de helft van de scholen is dat ondanks herhaalde oproepen nog niet gebeurd.

De bijna 7000 scholen die voor 1994 zijn gebouwd, toen er nog vaak asbest werd gebruikt, is al in 2011 gevraagd te inventariseren of deze stof in hun gebouw zit. Uit een laatste peiling van het ministerie blijkt dat veel schoolgebouwen nog niet op asbest zijn gecontroleerd; een kwart van de scholen reageerde niet eens op het verzoek om informatie.

Die scholen worden nu benaderd door de inspectie. Organisaties als de PO-Raad (de sectororganisatie voor het primair onderwijs) roepen de lakse schoolbesturen op nu snel te reageren. De PO-Raad laat die oproep vergezeld gaan van een waarschuwing: "Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor een gezond en veilig gebouw als het om asbest gaat. Wanneer onverhoopt blijkt dat er open asbest aanwezig is en dit leidt tot gezondheidsklachten bij kinderen of personeel, dan is het schoolbestuur aansprakelijk".

Toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (milieu) kondigde medio 2011 aan dat op 1 juli 2012 alle scholen op asbest gecontroleerd zouden zijn. Daarvoor zou hij 'alles op alles zetten'. Ruim een jaar na het verstrijken van die termijn is de klus nog lang niet geklaard. Voor Mansveld lijkt het probleem minder urgent. Zij heeft vertrouwen in de voortgang, maar wil wel dat 'de inspectie de vinger aan de pols gaat houden'.

Mansveld voelt niet voor meer drang en dwang richting scholen. "Ze is meer van het op de eigen verantwoordelijkheid wijzen en bewustwording. Daar vertrouwt ze bij de betrokken partijen op", aldus haar woordvoerder. De staatssecretaris waarschuwt scholen wel dat de inventarisatie verplicht is zodra er 'een spijker de muur in gaat', al bij de kleinste verbouwingen dus.

Het IAS (Instituut Asbestslachtoffers) begrijpt de houding van Mansveld gedeeltelijk. "Volgens onze risicoanalyse besteedt de overheid te weinig aandacht aan asbestvervuiling op plaatsen waar er in het verleden bedrijfsmatig veel mee is gewerkt, zoals in havens en fabrieken. Grote risico's lopen daarnaast bouwvakkers en achteloze doe-het-zelvers. Daar zouden wij qua inzet en voorlichting de prioriteit leggen", zegt IAS-directeur Machiel van der Woude. "Maar politiek is geen zuivere wiskunde. Ik snapte ook heel goed dat Atsma de nadruk op scholen legde. Niemand wil dat er tijdens de gymles van zijn kind een asbestplafonnetje naar beneden komt."

Overigens is de spontane medewerking vanuit ziekenhuizen flink groter. Van de ziekenhuisbesturen reageerde al 93 procent op het verzoek van het ministerie om informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden