Scholen krijgen agent

AMSTERDAM - De Franse minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy gaat scholen politieagenten aanbieden. Sarkozy hoopt de aanwezigheid van agenten op scholen in probleembuurten te vergroten door een vaste agent aan een school te koppelen.

Van onze redactie buitenland

Franse scholen hebben in 2002 81000 ernstige gewelddadige incidenten gemeld bij het ministerie van Sarkozy. Voor agressieve leerlingen bestaan inmiddels zogeheten classes relais (time-out klassen) waar leraren een klein aantal jongens moeten voorbereiden op hun terugkeer naar een gewone klas.

Sarkozy deed zijn voorstel voor schoolagenten gisteren tijdens een rechtsreeks uitgezonden persconferentie waar hij de resultaten van zijn veiligheidsbeleid presenteerde. Dat beleid was het antwoord van de regering die aantrad na de presidentsverkiezingen van 2001, toen het politieke establishment een ongekende dreun kreeg van de extreem rechtse leider Jean-Marie Le Pen. De winst van Le Pen tijdens de eerste ronde van die verkiezingen werd verklaard uit het gebrek aan aandacht van gevestigde politici voor de problemen en noden van gewone Fransen.

De misdaad (alle categorieën) daalde ten opzichte van 2002 met iets meer dan 3 procent, maar het aantal gewelddadigheden tegen personen is met 7 procent toegenomen. Daar staat weer tegenover dat het soort straatcriminaliteit waar de burgers het meeste last van hebben (zoals autoinbraken en diefstal) niet eerdernooit zo sterk is afgenomen in de laatste tien jaar, aldus Sarkozy.

Sarkozy wil nu de 'twintig meest criminele steden en de twintig meest criminele wijken' van het land aanwijzen waar de politie en de gendarmes zich 'meer moeten laten zien'.

Sarkozy is door zijn activisme de populairste politicus van Frankrijk en verhult sinds enige tijd zijn ambities niet langer. Hij suggereert voortdurend dat hij kandidaat is bij de presidentsverkiezingen van 2007. Dit heeft geleid tot een bijna openlijke vete met president Jacques Chirac. Chirac heeft het Sarkozy nooit vergeven dat hij hem voor de presidentsverkiezingen in 1995 verliet voor Edouard Balladur, Chiracs toenmalige concurrent op rechts.

Toen Sarkozy vorige week in China was, vertelde hij de Franse pers dat hij de president Hu Jintao had gevraagd hoe het voelde om nummer 1 te zijn. Chirac reageerde meteen. ,,Toen ik nog niets voorstelde en naar China ging, werd ik ook altijd ontvangen door de Chinese president.''

De entourages van het Elysée en het ministerie van Sarkozy bestrijden elkaar met kleine, geniepige boodschappen die zij de pers influisteren. Zo zou Sarkozy over Chirac hebben gezegd: ,,Hij haat me niet. Het is erger: hij is bang voor me.'' En volgens het Chirac-kamp noemde de first lady Bernadette Chirac Sarkozy onlangs 'een kleine schoft met talent'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden