Scholen in Utrecht zijn nu wel gezond

Miljoeneninvestering in verbetering van binnenmilieu heeft effect

Op driekwart van de 176 Utrechtse scholen is het binnenmilieu gezond. Utrecht steekt, na een investering van ongeveer 13 miljoen euro, daarmee zeer gunstig af bij het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek van Het Centrum voor Gezonde Scholen bleek eerder dat in 80 procent van de Nederlandse scholen de binnenlucht slecht is.

Het goede cijfer van Utrecht is, zo stelt wethouder Jeroen Kreijkamp (onderwijs), 'het resultaat van vier jaar hard werken' door schoolbesturen en de gemeente. Alle Utrechtse schoolgebouwen die in het kader van het 'Masterplan Onderwijs' zijn gebouwd, verbouwd, uitgebreid of gerenoveerd, worden opgeleverd met een goed binnenmilieu. Bestaande schoolgebouwen, waar het binnenmilieu het slechtst was, zijn als eerste aangepakt.

De 13 miljoen werd uitgegeven aan onder meer het aanbrengen van ventilatiesystemen, zonneschermen en thermostaatknoppen, het verbeteren van verwarmingsinstallaties en het isoleren van gevel, glas, dak en vloer. Daarnaast gaf de GG&GD voorlichting om het bewustzijn van de gebruikers te vergroten.

Het Centrum voor Gezonde Scholen doet sinds 2009 onderzoek naar het klimaat in schoolgebouwen. Volgens dat onderzoek is in 70 procent van de scholen de temperatuur in de zomers te hoog, in 40 procent in de winter te koud. Eén op de drie scholen kampt met tocht en vochtplekken, van de duizend bevraagde scholen klaagt 43 procent over slechte ventilatie - er heerst een muffe en onaangename lucht in de klaslokalen.

De luchtkwaliteit in een gemiddeld schoolgebouw is vele malen slechter dan op kantoor of zelfs in de gevangenis, zeggen de onderzoekers van het in Antwerpen gevestigde expertisecentrum. De leerprestaties van scholieren lijden onder een ongezond binnenmilieu. En zo'n milieu leidt ook tot hoger ziekteverzuim, van de kinderen én onderwijzers.

Kreijkamp is trots op wat is bereikt. "Dankzij forse investeringen in het vernieuwen, verbouwen of uitbreiden van scholen heeft het merendeel van de Utrechtse leerlingen les in een goed schoolgebouw met een gezond binnenklimaat. Dat komt de leerprestaties en het ontwikkelen van talenten ten goede en voorkomt ziekteverzuim."

Staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs) erkende eind vorig jaar dat de kwaliteit van schoolgebouwen beneden peil is en dat er te weinig in wordt geïnvesteerd. Hij stelde in een recente Kamerbrief dat er sinds de decentralisatie van de verantwoordelijkheid van de onderwijshuisvesting naar gemeenten in 1997, geen landelijk beeld meer is van de staat van schoolgebouwen. Hij kondigde aan die kwaliteit toch weer 'breed in kaart te brengen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden