’Scholen in Ede mochten kind weigeren’

Van onze redactie onderwijs

De christelijke scholen in Ede die weigerden een Burmees asielzoekerskind toe te laten, stonden in hun recht. Dat zegt hoogleraar onderwijsrecht Dick Mentink. De openbare scholen hadden hetzelfde mogen doen.

Drie christelijke basisscholen hielden hun deuren gesloten omdat het kind uit Burma nog geen Nederlands sprak. Die zware belasting kunnen we niet aan, voerden de drie scholen aan. Het openbaar onderwijs in Ede – waar het kind uiteindelijk wel terecht kon – is daar boos over. De christelijke scholen zouden een convenant over de spreiding van allochtone en autochtone leerlingen aan hun laars lappen.

De verdeling van allochtone kinderen over bijzonder en openbaar onderwijs ligt gevoelig. Alom bestaat de indruk dat het openbaar onderwijs veel meer ’zwarte’ kinderen opneemt; het bijzonder onderwijs zou zijn bevoegdheid om leerlingen te selecteren misbruiken door allochtonen juist te weren.

Die indruk wordt niet gestaafd door de cijfers: het openbaar onderwijs herbergt in verhouding wel meer, maar niet véél meer allochtonen dan het bijzonder onderwijs. Toch willen PvdA, SP, GroenLinks en D66 het bijzonder onderwijs dwingen een ruimhartiger toelatingsbeleid te voeren. Het wetsvoorstel dat zij daarover ruim een jaar geleden indienden, wacht nog steeds op behandeling in de Tweede Kamer.

Maar het gaat in Ede niet om het onderscheid tussen openbaar en bijzonder onderwijs, stelt Mentink, hoogleraar in Rotterdam. Bijzondere scholen mogen alleen leerlingen weigeren vanwege hun geloofsovertuiging. Daarvan is geen sprake: het kind heeft een christelijke achtergrond. Andere gronden om toelating te weigeren, zoals etnische achtergrond, worden door de rechter verworpen, behalve als daarvoor objectieve onderwijskundige redenen worden aangevoerd. En dat is in Ede wél gebeurd.

De verontwaardiging in Ede is daarom volgens Mentink niet terecht. „Dit kind is niet geweigerd vanwege zijn allochtone afkomst, maar omdat hij geen Nederlands sprak”, zegt hij. „De scholen konden dat niet aan. Dat is een objectief criterium. Als de scholen hun standpunt goed onderbouwen, zal de rechter hun zeker gelijk geven.”

Ook de openbare basisschool in Ede had het Burmese kind kunnen weigeren, vervolgt Mentink, mits die aannemelijk had gemaakt niet over de vereiste voorzieningen te beschikken om het kind onderwijs te bieden. Waar het kind dan wel naartoe had gemoeten? Dat weet ook Mentink niet. „Misschien naar het speciaal onderwijs.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden