Scholen huiverig voor hard straffen

Minder leerlingen geschorst of van school gestuurd uit angst voor negatieve publiciteit

Scholen schrikken er steeds vaker voor terug om hun leerlingen te schorsen of definitief weg te sturen. Dat beeld rijst op uit cijfers van de onderwijsinspectie. Vorig schooljaar meldden scholen in het voortgezet onderwijs bijna 5500 keer dat ze iemand hadden geschorst of verwijderd. Na jaren van stevige groei is dat aantal voor het eerst gedaald.

Het jaar ervoor schorsten of verwijderden scholen nog bijna 6000 keer een leerling, tegen zo'n 4200 keer vijf jaar geleden. Die stijgende trend lijkt nu dus te zijn gekeerd.

Scholen zijn verplicht om zich bij de inspectie te melden als ze een leerling voor meer dan één dag schorsen of iemand definitief wegsturen. Eén op de tien scholen deed dat in vijf jaar tijd niet één keer.

De dalende trend is te verklaren uit toenemende huiver bij scholen, denkt voorzitter Sjoerd Slagter van de VO-raad (de verenigde schoolbesturen). Scholen schrikken terug voor de publiciteit die steeds vaker volgt op schorsen en verwijderen, verklaart hij. Daarnaast krijgen scholen er steeds meer oog voor dat ze leerlingen niet helpen door ze weg te sturen.

"Scholieren leven in een ingewikkelde wereld en dat nemen ze mee de school in", zegt Slagter. "De tijd dat je een leerling strafte als 'ie omgedraaid in z'n bank zat, is voorbij. Scholen willen leerlingen binnenboord houden."

Misschien ontduiken scholen gewoon de verplichting om schorsingen bij de inspectie te melden, vermoedt René Kneyber, auteur van een boek over straf en orde houden in het vmbo. "Ik denk niet dat scholen beter weten wat ze met leerlingen aan moeten, maar dat ze tactischer worden."

Fysiek geweld tegen andere leerlingen wordt het meest bestraft met een schorsing of met van school gestuurd worden, blijkt uit de inspectiecijfers. Andere veel voorkomende vergrijpen die zo bestraft worden, zijn verbaal geweld tegen leraren en storend gedrag in de les. Al jaren worden jongens drie keer zo vaak geschorst of verwijderd als meisjes, en vmbo'ers verhoudingsgewijs elf keer zo vaak als vwo'ers.

De meeste schorsingen duren twee dagen (tweeduizend keer) of drie dagen (elfhonderd keer). Ruim zeshonderd leerlingen werden voorgoed van school gestuurd. Dat kan overigens pas als er een andere school gevonden is die de leerling wil opnemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden