'Scholen houden geld speciaal onderwijs vast'

Basisscholen houden geld dat volgens afspraak bestemd is voor speciale scholen (voor kinderen met leer- en opvoedingsproblemen) zolang mogelijk vast. Dat is een belangrijke oorzaak van de almaar langer wordende wachtlijsten voor het speciaal onderwijs.

Dit meldt het blad van de Algemene Onderwijsbond (AOb). De AOb enquêteerde de meeste basisscholen voor speciaal onderwijs en de coördinatoren van de samenwerkingsverbanden tussen basis- en speciaal onderwijs in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Tilburg.

Daaruit bleek dat sinds oktober, binnen nog geen drie maanden dus, het aantal kinderen op wachtlijsten in deze steden is gegroeid van 173 tot ten minste 285, een stijging van 65 procent. Alleen al in Amsterdam staan nu zeker 140 kinderen op een wachtlijst. Die stijging gaat veel sneller dan de onderwijsinspectie in oktober rapporteerde, zegt de AOb.

De samenwerkingsverbanden tussen de gewone en speciale basisscholen verdelen onderling een bedrag voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (lom) of moeilijk lerende kinderen (mlk). Scholen met weinig probleemleerlingen zouden het zogeheten zorgbudget zolang mogelijk in de eigen portemonnee houden, in plaats van het over te hevelen naar scholen voor speciaal onderwijs. Dat geld gebruiken ze voor de zorg voor hun eigen kinderen, zegt O. Bosma van de AOb.

Het bedrag voor extra zorg is gebaseerd op het aantal leerlingen vroeg in het schooljaar. Er zijn samenwerkingsverbanden, zegt het AOb-blad, die een tweede 'teldatum' pal na de eerste laten vallen.

Melden zich in de loop van dat schooljaar toch meer lom- of mlk-kinderen die in aanmerking komen voor het speciaal onderwijs, dan is daar geen extra geld voor beschikbaar.

Directeur R. van Aggele van mlk-school Het Spectrum in Amsterdam, vindt de aantijging van de AOb 'een heel grove uitspraak'. ,,Wij hebben ook een wachtlijst van acht kinderen en naarmate het schooljaar vordert, worden dat er meer. Maar dat komt niet door onze collega's in het gewone basisonderwijs.''

De onderwijsinspectie onderzoekt momenteel waardoor de wachtlijsten zijn ontstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden