Scholen en scholieren: open het voortgezet onderwijs na Pinksteren

Vanwege ruimtegebrek in het schoolgebouw krijgen leerlingen van De Nieuwe School in Tilburg op anderhalve meter les in de Pathe bioscoop. Beeld Rob Engelaar
Vanwege ruimtegebrek in het schoolgebouw krijgen leerlingen van De Nieuwe School in Tilburg op anderhalve meter les in de Pathe bioscoop.Beeld Rob Engelaar

Middelbare scholieren komen per 19 mei niet in aanmerking voor versoepelingen. Scholen en scholieren vinden dat het daar wel tijd voor wordt.

Laura van Baars

Scholen en scholieren vinden dat middelbare scholen na Pinksteren weer helemaal geopend moeten worden, en de ‘anderhalve meter’ geschrapt kan worden tussen leerlingen onderling. Middelbare scholen worden niet genoemd in de tweede fase van het versoepelingsplan per 19 mei, waar sportscholen en dierenparken onder vallen. “Dat is onterecht en een zorgelijke situatie voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van scholieren”, vinden voorzitters Paul Rosenmöller (VO-Raad) en Nienke Luijckx (Laks). “Het is cruciaal dat de scholen zo snel als mogelijk weer volledig opengaan, omdat anders het risico bestaat dat het dit schooljaar helemaal niet meer gebeurt”. De organisaties noemen 25 mei als reële datum.

Vooralsnog zijn de onderwijsvakbonden tegen volledige heropening. Zij scharen zich achter het Outbreak Management Team, dat dit nog te risicovol acht. Binnen het demissionaire kabinet vinden de ministers Hoekstra, Koolmees en staatssecretaris Van 't Wout dat het voortgezet onderwijs eigenlijk vandaag, 10 mei, al heropend had moeten worden, bleek uit vrijgegeven stukken. De kabinetsplanning spreekt daar echter pas over in de derde fase van de versoepelingen waarvoor nog geen datum genoemd wordt.

Het is voor het eerst dat het Laks en de VO-Raad samen optrekken om te pleiten voor het loslaten van de 1,5 meter afstand tussen leerlingen. De tijd dringt, vinden zij. Op 17 juli begint in regio midden de zomervakantie al weer. Scholieren zouden dan pas eind augustus voor het eerst weer normaal naar school kunnen.

Nu de hoeveelheid ziekenhuisopnamen verder afneemt en de vaccinatiegraad oploopt, zien Rosenmöller en Luijkx het als een reële optie dat niet tot de derde versoepelingsfase gewacht hoeft te worden met open scholen. “Daar komt bij dat scholen in staat gesteld worden om leerlingen twee keer per week zichzelf te laten testen. Rond half mei krijgen zij de benodigde testen hiervoor aangeleverd.”

Lees ook:

Kindertelefoon: nood scholieren onverminderd hoog

Bij De Kindertelefoon wordt nauwelijks iets gemerkt van de versoepelingen van het kabinet. De stijging van gesprekken over zware problemen zoals depressie en suïcide zet door.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden