Scholen doen nog weinig aan gezond eten

Scholen vragen en masse de lespakketten aan om hun kantines gezonder te maken, maar nog geen kwart van de scholen doet er effectief iets mee. Daarom gaat het Voedingscentrum, dat de lespakketten met GGD’s samenstelt, de scholen extra prikkelen. Scholen die na het aanvragen van het lespakket ook werkelijk een werkplan indienen, kunnen 1000 euro krijgen om die plannen uit te voeren.

Redactie De Gids

„Het blijft hard nodig dat schoolkantines gezonder worden”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. „Zij hebben een voorbeeldfunctie. Het klopt natuurlijk niet als de scholen wel les geven over gezonde voeding, maar zelf geen kantine hebben waarin dat wordt aangeboden.”

Alle beetjes helpen bij het terugdringen van overgewicht. Ruim 15 procent van de jongeren is te dik en dat aantal groeit. Kinderen met overgewicht presteren slechter op school. „Het blijkt de combinatie van lessen over voeding en een gezonde schoolkantine echt werkt”, zegt Schutte. Zij wijst daarbij op een recent promotieonderzoek waarin Amika Singh aantoont dat kinderen die een lesprogramma hebben gevolgd over overgewicht gemiddeld een kwart liter minder suikerhoudende dranken drinken en ook minder dik zijn dan kinderen uit de controlegroep.

Maar, zo ontdekte Singh ook, als het bij dat ene programma blijft, dan neemt de invloed ervan geleidelijk af. Die lesprogramma’s moeten worden voortgezet. „Het beste is om ze structureel in het dagelijks onderwijs op te nemen”, zegt Schutte.

Het Voedingscentrum heeft onder meer het programma ’Weet wat je eet’ ontwikkeld. Dat is een interactief computerprogramma over gezond, veilig en bewust eten voor leerlingen in de onderbouw van de middelbare school.

Het programma ’De gezonde Schoolkantine’ loopt sinds 2004, toen nog in de experimenteerfase. Vorig jaar werden voor het eerst de stimuleringsprijzen uitgereikt, met 10.000 euro als hoofdprijs.

Meer informatie: www.voedingscentrum.nl en www.degezondeschoolkantine.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden