Scholen Amsterdam wachten op Citoscore

Schooladvies blijft leidend, maar kan in juni nog worden bijgesteld

Achtstegroepers in heel Nederland horen rond deze week of ze zijn toegelaten tot hun favoriete middelbare school. Maar de kinderen in Amsterdam moeten wachten tot juni. Volgens de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen OSVO is dit de enige manier om plaatsingsproblemen te voorkomen.

In februari kregen alle Nederlandse leerlingen in groep 8 een schooladvies voor vmbo, havo of vwo. Op basis van dat advies moet een middelbare school een kind toelaten. Het schooladvies is dit jaar voor het eerst leidend bij de plaatsing.

Toch geeft dat advies nog geen uitsluitsel of een kind écht niet meer kan dan de leerkracht in groep 8 verwacht. In april doen de kinderen ook nog eens een Citotoets. Pakt die goed uit, dan kan de basisschool alsnog een hoger advies geven.

Voor deze 'herkansers' dreigt een teleurstelling. Immers, dikke kans dat de populaire scholen vol zitten. Amsterdam wil niet afwachten hoe dit uitpakt, en schuift voor de herkansers de hele toelatingsprocedure twee maanden op.

Om hoeveel kinderen het gaat, kan Hans Dankaart, secretaris van OSVO, niet precies zeggen. "Er komen jaarlijks 7000 tot 8000 kinderen uit Amsterdam in de eerste klas, en nog zo'n duizend tot 1500 van buiten de stad. We gissen dat ongeveer 10 procent wel eens een betere eindtoets zou kunnen maken dan het schooladvies veronderstelt."

Opvallend aan de Amsterdamse oplossing is dat de scholen nu toch de beschikking hebben over een Citoscore bij de toelating. Dat gebeurt nergens anders in Nederland.

Kunnen de Amsterdammers nog volhouden dat het schooladvies leidend is? Volgens Dankaart wel. "Leerlingen worden altijd geplaatst op het niveau van het schooladvies, nooit lager. Pakt de Citotoets goed uit, dan mogen ze naar een hoger niveau."

Dankaart zegt dat het "absoluut uitgesloten" is dat scholengemeenschappen dankzij de Citoscore met een kind gaan schuiven. Hij wil niet horen van het voorbeeld van een leerling met havo- advies die zonder Cito-score misschien in een havo/vwo-brugklas zou komen, en die, als bekend wordt dat hij een zwakke score heeft, in een vmbo/havo-brugklas wordt geplaatst. "Dat zal niet gebeuren", zegt Dankaart. "En als ouders eraan twijfelen dat een kind goed geplaatst is, kunnen ze altijd naar de rechter."

Dat Amsterdamse kinderen pas twee maanden later dan hun Nederlandse leeftijdsgenootjes horen waar ze terechtkomen, heeft volgens de hoofdstedelijke scholen nog een ander voordeel.

Dankaart: "Dan blijven ze zich nog wat langer concentreren op wat ze op de basisschool moeten leren, en draait het die laatste maanden niet alleen om de musical."

Dit jaar geen toelatingsstrijd meer

Amsterdam is berucht om de toelatingsstrijd die ouders elk jaar voeren om hun kind op een goede school te krijgen. Van de ongeveer 8500 leerlingen die in de brugklas komen, werden er afgelopen jaar ruim 400 uitgeloot.

Aan die strijd komt dit jaar een eind. Dat heeft niet zozeer te maken met de plaatsing in juni. De hoofdstad gaat dit jaar over op een 'matchingsysteem' waarin de kinderen een top-10 van scholen opgeven. Via een computersysteem zal ongeveer 96 procent op de school van de eerste keus worden geplaatst, verwacht de scholenkoepel OSVO. Secretaris Hans Dankaart: "Drie procent belandt dan in zijn top-3. En voor de laatste procent gaan we proberen om op scholen uit de top-3 nog een plekje vrij te masseren." Grootste pluspunt is dat iedere leerling meteen aan een school wordt gekoppeld en uitgelote kinderen niet meer wekenlang in onzekerheid zitten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden