Scholen alert maar niet paniekerig

Als minister Bussemaker dacht dat ze met iets nieuws kwam, dan heeft ze het mis. Scholen zien het zeker als hun taak te letten op leerlingen die radicaliseren en signalen te melden. Maar dat doen ze, zeggen ze, al veel langer dan Bussemaker kennelijk denkt.

Neem het Jan van Brabant College in Helmond, waar zo'n tien procent van de leerlingen allochtoon is. Daar weigerde - alweer een paar geleden - een leerling zijn werkstuk te maken met drie meisjes. Als je dat niet wilt, dan is het einde schoolcarrière, zei de school tegen hem. Hij schikte zich. Maar de voorzitter van de raad van bestuur, Lambèrt van Genugten, meldde het voorval wel aan de moskee, zodat die de ontwikkeling van de jongen in de gaten kon houden.

Van Genugten zit samen met de burgemeester van Helmond, de politie en de moskeeën in een platform dat is opgericht na de moord op Theo van Gogh in 2004. Dat werkt goed, zegt Van Genugten: deze week nog kreeg hij van de burgemeester de waarschuwing dat een radicale imam voortaan niet meer in Helmond mag preken. "Dan weet ik wat er speelt, al heb ik er van de leerlingen nog niks over gehoord. We gaan de discussie niet uit de weg, we willen de dingen met respect bespreekbaar maken. We zijn alert, maar niet paniekerig."

In Utrecht zijn scholen huiverig voor publieke uitspraken, sinds deze week in Overvecht een huiszoeking werd gedaan bij een vermoedelijke jihadist. Het Utrechtse ROC Midden-Nederland verwijst naar de MBO-raad voor een reactie op de oproep van minister Bussemaker, onderwijskoepel Nuovo in Utrecht naar de gemeente.

Jan van Zijl, voorzitter van de MBO-raad, vindt het zeker van belang dat scholen erop letten 'dat er geen gekke dingen gebeuren'. Bij een veilige leeromgeving, zegt hij, hebben alle leerlingen belang. Dat de minister zich afvraagt of de antenne wel voldoende gericht staat op radicalisering, vindt hij prima. Maar: "Ze zegt ook dat we niet moeten wegkijken. Dat suggereert dat we wel wegkijken en dat is flauwekul", zegt Van Zijl. "Dit is een groot onderwerp voor schoolbestuurders. Het bewustzijn is toegenomen. Dat is goed, maar we moeten ook niet doorslaan naar de andere kant, en in iedereen die een vrouw weigert een hand te geven een jihadist zien."

Bij het Amsterdamse Vova, waarbij twaalf gemengde scholen zijn aangesloten, zijn geen alarmbellen gaan rinkelen nu de gemeente spreekt van vijftig potentiële jonge moslimradicalen in de stad. Het thema is allang besproken, zegt een woordvoerster. Er is een veiligheidscoördinator, een veiligheidsadviseur, docenten zijn alert, conciërges gebruiken hun ogen en hun oren. Deze twaalf scholen vatten de oproep van de minister op als een belangrijk signaal, 'maar het wordt wel een beetje overtrokken'.

De Brabantse schoolbestuurder Van Genugten gaat over radicalisering geen speciale vergadering beleggen met de leerkrachten. "Ik vertrouw erop dat ze hierop letten. Ik ga geen directieven uitvaardigen, dat doe ik ook niet voor al die andere dingen, drugs, obesitas, anorexia, kinderen die het thuis moeilijk hebben."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden