Schokkende cijfers over misbruik door priesters Australië

"Als katholieken buigen wij vol schaamte ons hoofd", zei een woordvoerder van de rooms-katholieke kerk in Australië, kort nadat de resultaten van onderzoek naar seksueel misbruik in Australië gisteren bekend waren gemaakt. Die resultaten waren schokkend.


Van de rooms-katholieke priesters in Australië zou 7 procent zich tussen 1950 en 2010 schuldig hebben gemaakt aan misbruik van kinderen. In sommige bisdommen vergreep 15 procent van de priesters zich aan minderjarigen. Nog ernstiger zijn de cijfers uit een aantal Australische kloosterordes. Bij de orde van Saint John of God Brothers zou 40 procent van de broeders kinderen hebben misbruikt.


De onderzoekscommissie stelt dat tussen 1980 en 2010 bijna 4500 kinderen slachtoffer werden van seksueel misbruik in katholieke instellingen.


De commissie begon vier jaar geleden aan een onderzoek naar de manier waarop Australische instellingen - waaronder de rooms-katholieke kerk - zijn omgegaan met signalen van misbruik van minderjarigen. Van alle gevallen van misbruik waar de commissie op stuitte, vond bijna 40 procent plaats in rooms-katholieke instellingen.


De commissie hekelde de wijze waarop de rooms-katholieke kerk zich tijdens het onderzoek opstelde. Op de vraag aan het Vaticaan om documenten te overleggen die informatie bevatten over Australische priesters die van misbruik waren beschuldigd, kreeg de commissie het antwoord dat dat 'mogelijk noch gepast' was. De Australische rooms-katholieke kerk stelde wel een commissie voor waarheid, gerechtigheid en herstel in. De voorman van die commissie, Francis Sullivan, reageerde zeer geschokt op de cijfers. "Maar dit gaat niet om statistieken, dit gaat om kinderen. Deze uitkomsten staan haaks op het evangelie dat wij als kerk zouden moeten volgen."


Sullivan haalde hard uit naar de top van de rooms-katholiek kerk. "De hypocrisie ontneemt je de adem", zei hij. In plaats van kinderen te beschermen, waren kerkleiders druk doende om hun eigen belang en het imago van de kerk te bewaken. "Zolang de top van de kerk niet begrijpt dat de kerk en haar cultuur het echte probleem is, kan het niet worden opgelost."


In de komende weken zullen vooraanstaande Australische katholieke geestelijken nog door de onderzoekscommissie worden gehoord. Het eindrapport volgt aan het eind van dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden