Schoenen met seks

Bianca Jagger, Kate Moss, Nicole Kidman -ze kunnen niet zonder. En ook onze bloedeigen Vanessa moet eraan verslaafd zijn. Elk nieuw modeseizoen laat mevrouw Breukhoven minstens één paar vanuit New York overvliegen. Want in dit nuchtere land zijn ze natuurlijk niet verkrijgbaar: de dodelijke stiletto's van de hogepriester van de hoge hak, Manolo Blahník.

Sarah-Mie Luyckx

De van oorsprong Spaans-Tsjechische schoenenontwerper, die al drie decennia vanuit Londen met veel succes aan de weg timmert, beleeft momenteel een heuse cultstatus. De garderobes van de sterren zijn niet compleet zonder een stel 'Manolootjes', die veelal niet meer om het lijf hebben dan een zool, wat bandjes plus de onontbeerlijke torenhoge hak.

Menigeen zou alleen al bij de aanblik van het frivole schoeisel haar enkels verstuiken, maar kenners bezweren dat de draagsters van Blahníks creaties beslist niet de hele avond op de bank hoeven door te brengen. De 60-jarige Manolo schijnt als geen ander de kunst te verstaan fragiele schoonheid te koppelen aan -voor zover mogelijk- draagcomfort.

Toch meldde Sarah Jessica Parker, hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw in de Amerikaanse singlescomedy 'Sex & the City' -die ook in Nederland (Net5) flinke populariteit geniet- dat het zelfs haar iele onderstel enige moeite had gekost zich op Manolo's te kunnen voortbewegen. 'Nu ren ik er in volle vaart mee door Sixth Avenue', zei de actrice tegen de Britse Sunday Telegraph.

Sarah Jessica Parker is zowel in het dagelijks leven als in de serie een Manolo Blahník-adept bij uitstek. Toen Amerika's stijlicoon van dit moment in oktober vorig jaar zijn zoveelste prijs mocht overhandigen, verscheen ze ondanks een hoogzwangere buik op een paar duizelingwekkende palen van zijn hand, om de volgende dag van zoon James te bevallen. En ook in de comedy, die Parker wereldfaam verschafte, laat ze er dus geen gras over groeien. Inmiddels veel geciteerd is de scène waarin Carrie Bradshaw in een donkere steeg tegen haar overvaller roept: 'Neem m'n Fendi-handtas, m'n ring en m'n horloge, maar níet m'n Manolo Blahníks!'

De ongekroonde koning van de glamourschoen was sportief genoeg om te bekennen dat hij zijn huidige verkoopcijfers mede te danken heeft aan Parker. Met Madonna's vaak gerecycelde soundbite was Blahník vanzelfsprekend eveneens in zijn nopjes. 'De schoenen zijn net zo goed als seks, maar je kunt er langer van genieten', riep de queen of pop ooit uit.

Wie de door Madonna geschetste extatische gewaarwording wil beleven, zal zich behalve een reisje ook een financiële aderlating moeten getroosten. Voor het allersimpelste -weliswaar handgemaakte- paar Manolo Blahníks dient al gauw vierhonderd euro te worden neergeteld. Terwijl Madonna en Sarah Jessica Parker, die naar verluidt voor 40000 dollar aan schoeisel bezit, ze vanwege pr-doeleinden waarschijnlijk gratis krijgen thuisgestuurd.

Toch betaalt Parker een prijs voor obsessie. 'Ik heb mijn voeten volledig verprutst', biechtte ze op. 'Maar wie maalt daarom? Waar heb je voeten nou eigenlijk voor nodig?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden