Schoenen en beenprothese bij protest tegen Duitse president

Christian Wulff rekent op snel einde wapengekletter

Honderden mensen lieten zaterdagmiddag de bondspresident hun schoenzolen zien. Ze staken rode pumps, versleten sneakers, nette herenschoenen en zelfs een beenprothese de lucht in voor paleis Bellevue in Berlijn, de presidentiële ambtszetel. In de oproep op internet waren de mensen gevraagd naar Arabisch voorbeeld met hun schoenen te komen zwaaien.

"Wulff moet weg!" riepen de demonstranten, die net als de omhooggestoken schoenen zowel jong als oud, zowel alternatief als burgerlijk waren. Ze vinden dat bondspresident Christian Wulff iedere geloofwaardigheid heeft verloren. "Ik wil niet dat hij nog langer mijn president is, ik kan niet meer tegen hem opkijken", zei een oude dame met een dure hoed.

Het televisie-interview van afgelopen woensdag, dat een einde aan alle kritiek had moeten maken, heeft een nieuwe golf van kritiek losgemaakt. Wulffs uitlatingen, over de kredietaffaire en over de affaire met Bild-Zeitung, zijn als halve waarheden ontmaskerd. Ondertussen blijft de lijst met Wulffs zonden groeien.

De bondspresident blijkt vaker dan hij erkent media onder druk te hebben gezet vanwege een kritisch artikel. Hij blijkt vaker voor niks vakantie te hebben gevierd bij bevriende zakenmensen. Zijn vrouw blijkt galajurken te hebben gedragen die ontwerpers gratis aanboden. Volgens zijn bank heeft hij gelogen over de data waarop zijn kredieten werden afgesloten.

Desondanks denkt Wulff niet aan aftreden. In zijn nieuwjaarstoespraak tot zijn medewerkers zei hij te verwachten dat "het wapengekletter spoedig voorbij zal zijn". Daar ziet het echter niet naar uit. In de media en in de politiek wordt de toon met de dag scherper. Een politicus van oppositiepartij SPD adviseerde Wulff zelfs om zichzelf aan te geven.

Twee kranten berichtten dit weekeinde dat bondskanselier Angela Merkel telefonisch met vicekanselier Philipp Rösler zou hebben overlegd over een mogelijke opvolger. Er zouden zelfs al namen zijn genoemd van twee zeer ervaren CDU-politici, die vanwege hun bewezen onafhankelijkheid ook voor de oppositie aanvaardbaar zouden kunnen zijn.

Woordvoerders van de coalitie ontkennen de geruchten ten stelligste, maar de verwachting dat alles voor Wulff nog ten goede keert, slinkt zienderogen. Ook bij de bevolking. De bijna dagelijkse peilingen geven aan dat een meerderheid Wulff niet meer gelooft. Maar er is ook een grote groep die vindt dat hij een tweede kans verdient.

"Ik krijg veel steun uit de bevolking", zei Wulff afgelopen week in het interview. Blijkbaar heeft hij al dagenlang het internet niet meer geraadpleegd. Reacties op zijn eigen Facebook-pagina zijn goed voor slapeloze nachten: "Nou is het genoeg, ik wil geen louche president die dreigt, liegt en geil is op luxe", is er één van. Om nog maar te zwijgen van de talloze webpagina's waarop men Wulff naar hartelust bespot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden