Opinie

Schitterend, die verbindende kunsterette

Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs in 2014, toen hij ook in de jury zat. Beeld ANP
Burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de uitreiking van de VSB Poezieprijs in 2014, toen hij ook in de jury zat.Beeld ANP

OPINIE | Het VSBfonds stopt met de uitreiking van de VSB poëzieprijs. Kunstenaar Ralph Rosset uit Den Bosch denkt daar zo het zijne over.

Het VSBfonds liet afgelopen week weten dat ze nog eenmaal de VSB poëzieprijs zullen uitreiken. Na 2018 stoppen ze met deze prestigieuze en meest belangrijke dichtersprijs van ons land; die een geldprijs van 25.000 euro met zich meebrengt. Het fonds heeft namelijk in al haar wijsheid besloten dat ze niet langer individuele kunstenaars wil financieren.

Het fonds wil in de toekomst namelijk alleen nog maar geld uittrekken voor verbindende kunst.

En laten we eerlijk zijn, welke verbindende rol hebben Joost van den Vondel, Slauerhoff en J.C. Bloem nou helemaal gespeeld? Al dat gejeremieer over leven en dood, liefde, eenzaamheid en verval, verraad, verlangen en verstilling brengt een maatschappij toch geen millimeter verder.

Mede door het tekortschieten, op vrijwel alle gebieden, van deze morsdode dichters gaat het geld van het VSBfonds voortaan alleen nog naar de ware heilige kunstgraal: verbinding.

Toverwoord

Bij alle ander kunstfondsen is 'verbinden' al jarenlang het toverwoord (met participatie als goede tweede) en de VSB wil natuurlijk geen vreemde eend in de bijt zijn. Een hele opluchting voor de tientallen professionele subsidieschrijvers die Nederland rijk is. Zij hoeven alleen nog maar te copy/pasten om de subsidiepotten voor hun cliënten/kunstenaars leeg te roven.

Tegendraads, eigenzinnig, origineel, intellectueel, vernieuwend, opzienbarend, recalcitrant? Jammer, maar aan dat soort geneuzel hebben de kunstfondsen helaas geen boodschap. Want de politiek en de samenleving vragen nu eenmaal om verbinding. En de fondsen buigen als knipmessen voor dit gezonde volksgevoel. Het fonds moet en zal overleven. De kunst en de kunstenaars dienen slechts dat doel.

En dus zullen we afscheid moeten nemen van Armando, Kopland en Claus.

Maar niet getreurd, we krijgen er veel voor terug. Onder andere de Drentse provinciedichter Jannes. Zijn gedicht 'iedereen' zal door honderden chronisch zieken, tientallen kinderen met het syndroom van Down en een handvol cliniclowns, in mozaïek worden gelijmd op het Ronald McDonalds huis te Madurodam. En dat schitterende stukje verbindende kunsterette hebben te danken aan het vernieuwde VSBfonds.

Iedereen is lief

Iedereen een hartendief

Als we elkander omarmen

Zullen onze harten verwarmen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden