Schisma dreigt in anglicaanse kerk om homo’s en vrouwen

amsterdam – In de anglicaanse kerk groeit de kans op een schisma met de dag. Na de commotie rond de bruiloft van twee homopriesters, zorgt nu ook het voorstel om vrouwen tot bisschop te wijden voor ophef.

Vijfhonderd priesters dreigen volgens The Times uit de kerk te stappen als de generale synode volgende maand goedkeurt dat vrouwen tot bisschop mogen worden gewijd.

Nog geen maand geleden was de huwelijkssluiting tussen de twee homopriesters op 31 mei voor tweehonderd conservatieve priesters aanleiding de kerk te verlaten. De anglicaanse priester in kwestie legde zijn priesterschap neer na alle commotie.

Binnen de Church of England loopt de vrouwenkwestie zo hoog op dat het naar verluidt eerder aanleiding vormt tot een schisma binnen de kerk dan homoseksualiteit.

Sommige traditionalisten die tegen vrouwelijke bisschoppen zijn, beraden zich op juridische stappen tegen de kerk, meldt The Times. Ze voelen zich verraden omdat hun in 1992, bij het toelaten van vrouwen in het priesterambt, bijzondere bisdommen zonder vrouwelijke ambtsdragers zouden zijn beloofd.

Daar konden traditionele anglicanen een toevlucht vinden, zogenaamde safeguards.

In plaats daarvan ligt er nu een voorstel om vrouwelijke bisschoppen te wijden en zijn de schuilplaatsen tot een ’mogelijkheid’ gereduceerd, veel te vrijblijvend naar de smaak van de orthodoxen.

Als het voorstel het haalt, kunnen binnen vijf jaar de eerste vrouwen als bisschop aan het werk. Vijftien provincies van de anglicaanse (in de VS: de episcopaalse) kerk wereldwijd staan al achter het voorstel, vier provincies hebben al vrouwen gewijd.

In de Church of Engeland, die als moederkerk van de anglicaanse gemeenschap fungeert, liggen de zaken heel wat gevoeliger.

Ierland en Schotland stemden al wel voor. De provincie Wales stemde tegen en wil wachten tot er een voorstel ligt dat goede voorzieningen biedt voor de traditionalisten.

Christina Rees van de steungroep voor vrouwelijke bisschoppen zegt in een reactie: „We hebben altijd gezegd dat er schikkingen moeten komen voor tegenstanders. Dat moet van bisdom tot bisdom bekeken worden. Maar de kerk moet doorgaan met discriminatievrije wetgeving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden