Schippers ziet toekomst voor streekhospitaal

De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Beeld ANP
De minister van Volksgezondheid, Edith Schippers.Beeld ANP

Kleine regionale ziekenhuizen hebben wel degelijk toekomst. Maar ze moeten zich dan wel toeleggen op de meer alledaagse zorg voor de patiënt.

Van onze redactie gezondheid en zorg

Dat zei minister Schippers van volksgezondheid gisteren bij de presentatie van een rapport over ziekenhuiszorg in 2020. De toekomst van kleine ziekenhuizen die nu nog alle vormen van zorg aanbieden, lijkt onzeker. Ze dreigen immers ingewikkelde patiënten kwijt te raken aan meer gespecialiseerde ziekenhuizen. Oorzaak is de afspraak die Schippers maakte met ziekenhuiskoepel NvZ en de zorgverzekeraars over de concentratie en specialisatie van ziekenhuiszorg.

Dat daarmee het einde in zicht is voor het kleine streekziekenhuis, vindt Schippers onzin. "Waar het om gaat, is dat ook deze kleine ziekenhuizen zich toeleggen op waar ze goed in zijn. Tachtig procent van alle ziekenhuiszorg is basiszorg. En die zorg moeten deze ziekenhuizen dus gaan perfectioneren."

Daarnaast moet het kleine ziekenhuis in kaart brengen welke zorg de bewoners in zijn verzorgingsgebied precies nodig hebben, meent de minister. Is de bevolking bijvoorbeeld snel aan het vergrijzen, dan is investeren in ouderengeneeskunde wel zo slim. Verder moeten de medisch specialisten uit het kleine ziekenhuis echt de wijk in en intensief samenwerken met bijvoorbeeld gezondheidscentra, om samen de zorg nabij de patiënt optimaal te regelen.

Schippers: "Als wij medisch specialistische zorg de wijk in duwen, krijg je ook een heel ander zorgaanbod dat veel meer inspeelt op de behoefte van de patiënt. Ik zie een zonnige toekomst als men openstaat voor wat echt nodig is." Schippers onderstreepte verder dat ze alle vertrouwen heeft in de ziekenhuizen en zorgverzekeraars om samen tot verbetering van de zorg te komen. Maar of dat ook lukt in de eerste lijn (huisarts, apotheker, fysiotherapeut etc.) betwijfelt ze. "Dat is mijn grootste zorg." Want de eerste lijn kent ontzettend veel verschillende beroepen die op zeer uiteenlopende manier worden gefinancierd.

Aanbevelingen

Aanbevelingen van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) uit het rapport 'Medisch-specialistische zorg 2020'.

Hoogleraren geneeskunde moeten bepalen wat goede zorg is. Aan de hand daarvan kunnen verzekeraars en ziekenhuizen samen beslissen welk ziekenhuis zich waarin mag specialiseren. Nu bepalen de medische beroepsgroepen zelf de kwaliteitscriteria, maar dat gebeurt te sloom en de criteria zijn te slap, vindt de RVZ.

De huidige acute zorg wordt onbetaalbaar omdat ieder ziekenhuis een dure eerstehulppost heeft. Veel acute hulp kan ook worden verleend door eenvoudige posten in de buurt. Ziekenhuizen moeten pas in beeld komen bij ernstige acute klachten. Per saldo stijgt zo het aantal hulpposten.

De wettelijke regels voor concurrentie belemmeren vernieuwing in de zorg. Ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld maar moeizaam onderling afspraken maken over specialisatie. Daarom moet de Nederlandse Mededingingsautoriteit een stap terugdoen. Ziekenhuizen die willen samenwerken moeten vooraf aangeven wat de winst voor de zorg is. De Nederlandse Zorgautoriteit moet zo'n 'samenwerkingseffectrapportage' beoordelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden