Schippers zet debat over zorg op scherp

Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers komt aan op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het zomerreces. Beeld anp
Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers komt aan op het Binnenhof voor de eerste ministerraad na het zomerreces.Beeld anp

Het getuigt van politieke moed: midden in verkiezingstijd roepen dat mensen huishoudelijke hulp in de thuiszorg zelf moeten gaan betalen. Minister Schippers van volksgezondheid deed het gisteren.

Wilfried van der Bles

Hulpbehoevende ouderen zullen meer een beroep moeten doen op familie, buren of vrienden om hun huis schoon te houden, meldde Schippers in het Algemeen Dagblad. "Het is niet raar om bij je moeder ramen te zemen."

Al eerder deze week liet Schippers zien waar het wat haar betreft op staat. Een forse ingreep in de ouderenzorg is onontkoombaar, zei de VVD-politica, eerder deze week. Nu al gaat een kwart van het inkomen op aan de zorg. Zonder ingrijpen dreigt dat in de komende jaren te verdubbelen. Zo wordt de zorg onbetaalbaar.

Omdat de minister weinig verwacht van extra bezuinigingen in de ziekenhuissector en de geestelijke gezondheidszorg - sectoren waarmee ze al akkoorden heeft gesloten - blijft er wat haar betreft niets anders over dan ingrijpen in de ouderenzorg. En dat kan ook gemakkelijk, zegt zij, omdat die zorg hier drie keer zo duur is als in Duitsland en twee keer zo duur als in Frankrijk.

Kortom, de minister is bezig met een media-offensief om de geesten rijp te maken voor harde ingrepen in de ouderenzorg. De ouderenbond Anbo reageerde direct afwijzend en deed de suggesties van de minister af als 'probeersels die de zorgkosten enkel verplaatsen naar de portemonnee van de patiënt'. Bovendien, meent de Anbo, bereikt ze het tegenovergestelde van wat ze wil, als blijkt dat ouderen eerder in een duur verpleeghuis moeten worden opgenomen, omdat in hun omgeving te weinig hulp voor handen is. Daar staat tegenover dat Schippers heeft gezegd dat de overheid de huishoudelijke hulp echt wel blijft betalen, als er geen familie is om te helpen.

Terwijl de minister harde ingrepen voorstaat, pleiten PVV en SP juist voor investeren in de ouderenzorg. Gisteren voegde de PvdA zich daarbij met een groots plan voor 10.000 extra wijkverpleegkundigen en duizend extra zorgcentra in de buurten. Kosten: 1 miljard euro. De PvdA denkt dat geld te vinden door de verspilling in de zorg aan te pakken en de markwerking af te schaffen. Bovendien levert de inzet van de wijkverpleegkundige ook geld op, doordat deze beter dan een centraal indicatie-orgaan kan overzien welke hulp iemand nodig heeft. Dat voorkomt veel overbodige zorg. Of het financiële plaatje klopt zal maandag blijken wanneer het Centraal Planbureau de doorrekeningen van de verkiezingsprogramma's publiceert.

Met haar verhaal over de ouderenzorg komt de minister hardvochtig over. Het verwijt dat ze hulpbehoevende ouderen thuis aan hun lot wil overlaten is zo gemaakt. Dat risico neemt ze kennelijk willens en wetens. Schippers is niet een minister die kiezers naar de mond praat. Dat is de afgelopen twee jaar wel gebleken. Dat getuigt van lef en - wie weet - heeft de kiezer daar ook wel waardering voor. De VVD laat zich graag voorstaan op haar financiële degelijkheid. Met haar verhaal bevestigt Schippers dat nog eens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden