Schippers wil vlot besluit Pompe en Fabry

Minister Schippers van Volksgezondheid Beeld anp
Minister Schippers van VolksgezondheidBeeld anp

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil een besluit over de medicijnen tegen de ziekte van Pompe en Fabry 'niet te lang laten duren'. 'Patiënten zijn er tenslotte van afhankelijk.' Dat zei ze vrijdagochtend voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Volgens Schippers was het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) anders dan het concept dat ze eerder onder ogen kreeg. 'Ik ga het dus goed bestuderen.'

Wanneer de minister precies een besluit gaat nemen, kon ze niet zeggen. 'Stel dat ik, ik noem maar wat, besluit om met de producent te onderhandelen. Dan duurt het langer.'

Het CVZ adviseerde donderdag de medicijnen tegen Pompe en Fabry uit het basispakket te halen, maar deze wel te vergoeden uit een apart fonds. Ook kreeg Schippers het advies om over de prijzen te gaan onderhandelen.

Eerder ontstond ophef, omdat in het conceptadvies van het CVZ stond dat de medicijnen tegen deze levensbedreigende aandoening niet meer moesten worden vergoed. Het CVZ stelde dat de medicatie duur was en de gemiddelde effectiviteit laag. Daarop kwam kritiek los, omdat sommige mensen wel baat hebben bij het middel, waar geen alternatief voor is.

Over het algemeen neemt de minister de adviezen van het CVZ over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden