Update

Schippers wil geen vroegere abortusgrens

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid Beeld anp
Minister Edith Schippers van VolksgezondheidBeeld anp

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ziet geen reden de abortusgrens te vervroegen vanwege nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen omtrent de levensvatbaarheid van baby's. ChristenUnie en SGP zijn teleurgesteld.

De SGP is het 'fundamenteel oneens' met het kabinet. De partij wil ongeboren kinderen juist meer beschermen, aangezien er jaarlijks minder zwangerschappen zijn en het aantal abortussen niet afneemt. Volgens Kamerlid Esmé Wiegman (ChristenUnie) vertoont Schippers 'wegkijkgedrag'.

Schippers overlegde de afgelopen tijd met deskundigen, omdat te vroeg geboren baby's nu al na 24 of 25 weken in leven kunnen worden gehouden. In de Tweede Kamer wilden onder meer de ChristenUnie en SGP daarom de abortusgrens naar voren halen. De abortusgrens ligt nu bij 24 weken.

Volgens de minister zijn er echter 'onvoldoende medische, juridische en praktische redenen' voor een eerdere abortusgrens. Bovendien zou een lagere abortusgrens volgens haar mogelijk leiden tot minder goede hulp rond de 20 wekenecho die alle zwangere vrouwen sinds 2007 ter controle kunnen krijgen. Deskundigen vinden het niet wenselijk deze echo eerder tijdens de zwangerschap doen, mede vanwege de betrouwhaarheid van het onderzoek.

In haar brief aan de Tweede Kamer benadrukt de bewindsvrouw dinsdag dat er 'op dit moment geen wetsvoorstellen in procedure zijn met betrekking tot dit onderwerp'. Na het overleg met deskundigen over de richtlijn voor behandeling van pasgeborenen en de relatie met de grens voor hulp bij abortus, concludeert Schippers dat er geen redenen zijn om de abortusgrens en het beleid aan te passen.

Wiegman wil snel een debat in de Kamer. Zij pleitte er eerder voor de abortusgrens te verlagen naar achttien weken. Wiegman hoopt op bijval uit de hoek van PVV en CDA, partijen die eerder lieten doorschemeren te voelen voor een vroegere abortustermijn van respectievelijk 14 en 22 weken. De PVV meldde dinsdag dat de fractie nog geen standpunt heeft bepaald.

Het CDA schaart zich nu, net als de VVD, achter Schippers. Voor Margreeth Smilde (CDA) geeft de doorslag dat er ruimte blijft zitten tussen de grens voor levensvatbaarheid en de abortusgrens. 'En die ruimte is er nog, omdat er niets is veranderd. Artsen kunnen te vroeg geborenen van 24 of 25 weken medisch behandelen, maar het is niet als nieuwe levensvatbaarheidsgrens vastgesteld.'

D66, PvdA en GroenLinks vroegen eerder al een debat aan over de abortustermijn. Zij hebben het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen hoog in hun vaandel staan en voorzagen een lagere abortusgrens toen premier Mark Rutte in het televisieprogramma Moraalridders aangaf dat hij openstond voor nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Een langlopend onderzoek naar de redenen waarom vrouwen een abortus ondergaan, moet in 2015 zijn afgerond, verwacht de minister. Volgens haar behoort Nederland tot de landen met de laagste abortuscijfers, is het aantal abortussen sinds 2000 stabiel en daalde het aantal zwangerschapsafbrekingen tussen de 20 en 24 weken. Cijfers daarover ontbreken, omdat pas sinds dit jaar wordt gevraagd of een zwangerschap wordt afgebroken vanwege de uitkomsten van de echo bij 20 weken. Voor de ChristenUnie en SGP is al duidelijk dat meer zwangerschappen laat worden afgebroken sinds vrouwen deze echo kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden