Schippers wil geen supersnelle formatie

De vier partijen zijn begonnen met hun gesprekken over eventuele regeringssamenwerking. Er is geen haast.

Edith Schippers tempert de verwachtingen: de kabinetsformatie gaat maanden duren. Voor Pasen staat de nieuwe ministersploeg in ieder geval niet op het bordes bij de koning. Informateur Schippers zei gisteren dat het streven is dat de formatie voor de zomer rond is. In dat scenario heeft een nieuw kabinet nog voldoende tijd om de begroting van volgend jaar op te stellen.


Schippers gaf gisteren haar eerste persconferentie als informateur. Haar belangrijkste boodschap was dat ze groot belang hecht aan zorgvuldigheid boven snelheid. De totstandkoming van het kabinet-Rutte II ligt nog vers in het geheugen. Onder leiding van Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) werd in sneltreinvaart een regeerakkoord opgesteld. Minder dan twee maanden na de verkiezingen in september 2012 was het kabinet rond.


Rutte en Samsom kregen naderhand de kritiek dat ze hun partijgenoten niet op de hoogte hadden gehouden tijdens de onderhandelingen. Nadat het regeerakkoord op papier stond, konden de fracties van VVD en PvdA tekenen voor akkoord.


Schippers zei gisteren dat de kabinetsformatie dit keer opener zal zijn. Ze wil 'Nederland en de fracties zo veel mogelijk meenemen in het proces'. De informateur zal ook de pers elke donderdag bijpraten over de vorderingen.


Wat haar betreft blijft het overige binnenskamers. "Onderhandelen is een precair proces. Als een partij een concessie doet en dat ligt de volgende dag op straat, dan ontstaat er een scheef beeld. Want de dag daarna doet een andere partij weer een concessie."


De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks voerden gisterochtend hun tweede gezamenlijke overleg, maar voor het eerst met een informateur aan tafel. Het gesprek duurde niet langer dan een uur. Dat had te maken met partijverplichtingen die CDA-leider Sybrand van Haersma Buma had in het buitenland.


De vier partijen bespraken alleen agendazaken. Duidelijk is geworden dat ze in principe elke werkdag van een ochtendvergadering hebben en een sessie in de middag. VVD-leider Mark Rutte neemt zijn rechterhand Halbe Zijlstra mee naar de gesprekken, Buma heeft als secondant Kamerlid Pieter Heerma, D66-leider Alexander Pechtold wordt bijgestaan door Kamerlid Wouter Koolmees en Jesse Klaver (GroenLinks) heeft Kathalijne Buitenweg aan zijn zijde.


Schippers spreekt niet alleen met de onderhandelaars. Morgen ontvangt ze de president van De Nederlandsche Bank, de directeur van het Centraal Planbureau en de secretaris-generaal van het ministerie van Financiën. Maandag roept ze de directeuren van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving aan tafel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden