Schippers wil af van schimmig spel rond prijs van medicijnen

Minister Edith Schippers Beeld ANP
Minister Edith SchippersBeeld ANP

Minister Edith Schippers van volksgezondheid wil de macht van de farmaceutische industrie beperken. Dit zegt zij in een interview met Trouw. Zij is erop uit om sommige constructies waarmee farmaceutische concerns in de EU hun dure medicijnen mogen beschermen aan te pakken.

Wilfried van der Bles

Een einde dient er volgens haar ook te komen aan de geheimzinnigdoenerij over de medicijnprijzen, waardoor de EU-lidstaten van elkaar niet weten wat ze voor een bepaald medicijn betalen. De minister wil juist samen met andere lidstaten onderhandelen over de prijzen. De procedures voor toelating van nieuwe geneesmiddelen kunnen wat haar betreft simpeler, sneller en goedkoper.

Zij gaat dit aan de orde stellen bij haar Europese collega's tijdens het komende Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van het komende jaar. Vanmorgen licht zij haar plannen toe in de Tweede Kamer.

Vooral voor geneesmiddelen waarvoor geen alternatief bestaat, moet veel te veel worden betaald, vindt de minister. Er komen steeds meer van dergelijke dure, goed werkende medicijnen voor betrekkelijk kleine groepen patiënten op de markt. Het prijskaartje dat daaraan hangt loopt op den duur in totaal in de miljarden en dat is onhoudbaar, vreest zij.

Longkanker
Een voorbeeld van zo'n nieuw duur medicijn is nivolumab, een middel tegen longkanker. Het werkt heel goed bij 20 procent van de patiënten. Kosten per jaar in totaal 200 miljoen euro, 134.000 euro per patiënt per gewonnen levensjaar. Gisteren adviseerde het Zorginstituut Nederland nivolumab niet op te nemen in het basispakket vanwege de kosten. Wat Schippers uiteindelijk met dat advies gaat doen, weet zij nog niet. De minister is in onderhandeling met de producent om de prijs omlaag te krijgen. In het interview roept zij de fabrikant op om zich flexibel op te stellen.

Schippers is de eerste Nederlandse minister van volksgezondheid die met farmaceuten onderhandelt over de medicijnprijzen. Dat doet zij sinds twee jaar. Tot nog toe is zij erin geslaagd om voor zestien medicijnen een lagere prijs te bedingen, zodat die konden worden opgenomen in het basispakket. Inmiddels is Schippers met België en Luxemburg een proef begonnen met gezamenlijke onderhandelingen over de prijs van een bepaald 'weesgeneesmiddel' (medicijn tegen een zeldzame ziekte).

Volgens de minister is het met de beschermingsconstructies voor producenten van geneesmiddelen uit de hand gelopen. Vaak zien zij met kunst en vliegwerk kans om bijvoorbeeld een tienjarig patent - in die periode is het voor anderen verboden het medicijn na te maken - met nog eens vijf jaar te verlengen. "Soms zijn de prikkels echt verkeerd", aldus Schippers.

Toelating nieuwe medicijnen
Ook de procedures voor toelating van nieuwe medicijnen kunnen volgens haar sneller en simpeler. Nu beslist eerst de EU over toelating van nieuwe medicijnen, vervolgens besluiten alle lidstaten afzonderlijk over de vergoeding. Voor beide procedures moeten de farmaceuten een vracht aan gegevens aanleveren, en voor elke lidstaat afzonderlijk vaak ook nog weer verschillende gegevens. Schippers wil die procedures zoveel mogelijk gelijktijdig laten verlopen, met gebruikmaking van dezelfde gegevens.

Schippers noemt het gek dat farmaceutische concerns 'precies weten wat ze in alle landen voor prijs krijgen, terwijl wij, de afzonderlijke landen, van elkaar niet weten wat we betalen. We ondertekenen allemaal een geheimhoudingsverklaring." Schippers heeft goede hoop dat de farmaceutische industrie uit eigenbelang wil meewerken aan nieuwe verdienmodellen. "Als zij hun pillen niet meer kunnen verkopen, omdat wij het niet meer kunnen betalen, hebben ze er ook niks aan."

Lees het volledige interview met Edith Schippers vandaag in Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden