Schippers sleept wet vrije artsenkeus door senaat

Dreigement CDA tegen te stemmen haalt niets meer uit. Regierol zorgverzekeraars wordt versterkt.

Het heeft niet geholpen: het dreigement van CDA-senator Anne Flierman dat zijn fractie tegen het wetsvoorstel zal stemmen dat ziekenhuizen in staat stelt onder strenge voorwaarden winst uit te keren, als minister Schippers van volksgezondheid haar wetsvoorstel over de vrije artsenkeuze niet bijstelt.

Gisteren tijdens de behandeling van de twee wetsvoorstellen in de Eerste Kamer week de minister niet: zij handhaaft haar wetsvoorstel over de vrije artsenkeuze (aanpassing van artikel 13 van de zorgverzekeringswet) zoals die is. En dus zal de CDA-fractie volgende week tegen stemmen. Voor een meerderheid maakt dat niet uit. Het wetsvoorstel zal het met steun van de regeringspartijen VVD en PvdA en drie bevriende oppositiepartijen (D66, ChristenUnie en SGP) wel redden in de senaat.

Met dat andere wetsvoorstel zou Schippers volgende week bij de stemmingen een nederlaag hebben geleden. Ware het niet dat zij gisteravond plotseling aankondigde dat zij het wetsvoorstel aan zal houden, in afwachting van een advies van de Raad van State op een bepaald onderdeel van de wet. Steun van de CDA-fractie is voor een meerderheid onontbeerlijk, omdat in dit geval de ChristenUnie tegen zal stemmen.

Met de aanpassing van het wetsartikel over de vrije artsenkeuze wordt vanaf 2016 de regierol van de zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg versterkt. Stapt een patiënt naar een zorgverlener die geen contract heeft met zijn zorgverzekeraar dan hoeft deze zorgverzekeraar minder of helemaal niets meer te vergoeden. Vóór de zomervakantie is de Tweede Kamer - althans de regeringspartijen en de drie 'bevriende' oppositiepartijen - hiermee akkoord gegaan. Op aandringen van die bevriende oppositie is een uitzondering gemaakt voor onder anderen huisartsen en fysiotherapeuten: daar blijft de vrije artsenkeuze overeind. Maar dit geldt niet voor de geestelijke gezondheidszorg. Alleen de zorg van gecontracteerde psychologen en psychiaters wordt volledig vergoed.

Juist op dit punt maakt de CDA-fractie grote bezwaren. Het argument om een uitzondering te maken voor de huisarts is dat de band huisarts-patiënt zo belangrijk is: daar moet de verzekeraar niet tussen zitten. Maar dit argument geldt even sterk voor psychische hulp, redeneert Flierman. Schippers wilde er ook gisteren niet aan. Juist in de geestelijk gezondheidszorg moeten de zorgverzekeraars volgens haar een sterke regierol hebben, anders komt van kwaliteit en efficiency in deze sector niets terecht.

Ggz-organisaties hebben in een brief aan de Eerste Kamer fel geprotesteerd tegen de manier waarop Schippers artikel 13 wil aanpassen. De minister schendt volgens hen de voorwaarden die in het hoofdlijnenakkoord vorig jaar tussen minister, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en ggz-instellingen zouden zijn geformuleerd voor aanpassing. Schippers noemde dit gisteravond een 'raadsel'. Er zijn volgens haar helemaal geen voorwaarden gesteld.

Zij gaat liever de confrontatie aan met de ggz dan met de zorgverzekeraars: aanpassing van artikel 13 is juist op hun aandringen in het zorgakkoord terechtgekomen. Schippers hecht eraan haar wetsvoorstel ongeschonden door de Eerste Kamer te krijgen. Dat gaat lukken. Nu zij haar andere wetsvoorstel heeft aangehouden kan zij nog hoop hebben dat zij dat later binnenhaalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden