Update

Schippers praat met artsen over Diane-35

null Beeld EPA
Beeld EPA

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil met artsen praten over de manier waarop zij de Diane-35-pil voorschrijven. Afgelopen jaren overleden 11 vrouwen die deze pil gebruikten.

Schippers antwoordt dinsdag op vragen uit de Kamer dat zij ervan uitgaat dat de Diane-35-pil niet zoals de bedoeling is alleen wordt gebruikt tegen acne en overbeharing, maar ook louter als anticonceptiemiddel.

De minister wil duidelijkheid over het voorschrijven van Diane-35 en alle derde- en vierdegeneratiepillen. Maar ze vindt het niet nodig om de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarnaar te laten kijken. De IGZ onderzoekt wel de gevallen waarin mogeljke fouten zijn gemaakt in de behandeling of diagnose.

In Nederland gebruiken 2 miljoen vrouwen een anticonceptiepil, een half miljoen van hen heeft een pil van de derde of vierde generatie. Bijwerkingencentrum Lareb meldde recent dat sinds 1996 mogelijk ook 13 vrouwen overleden door bijwerkingen van hun anticonceptiepil van de derde en tweede generatie.

Schippers herhaalt in de brief dat zij niet de bevoegdheid en de deskundigheid heeft om de Diane-35-pil onmiddellijk uit de handel te nemen. Ook wijst zij erop dat het verband tussen het overlijden en het gebruik van het middel nog wordt onderzocht. 'Het mag duidelijk zijn dat ingrijpen zonder deugdelijke onderbouwing niet verantwoord is'.

In Europa wordt bekeken of het risico van embolie of trombose opweegt tegen de voordelen van het middel dat volgens de bewindsvrouw nog in geen enkel ander Europees land onmiddellijk uit de handel is genomen.

SP-Kamerlid Henk van Gerven blijft er desondanks op aandringen om zowel de Diane-35-pil als de derde en vierde generatie anticonceptiemiddelen toch in Nederland uit de handel te nemen. 'In ieder geval tot onomstotelijk vaststaat dat ze veilig zijn', aldus Van Gerven die ervoor pleit uit voorzorg alleen nog maar anticonceptiepillen van de tweede generatie voor te schrijven.

Minister Schippers. Beeld ANP
Minister Schippers.Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden