Schippers pleit voor leerstoel mantelzorg

Beeld anp

Medische centra van universiteiten moeten een leerstoel mantelzorg instellen, vindt minister Edith Schippers (volksgezondheid). Volgens haar is er nog te weinig bekend over de psychische gevolgen die mantelzorgers kunnen ondervinden als ze ernstig zieke familieleden of kennissen verzorgen.

"Ik weet dat mantelzorg te veel kan worden voor mensen", aldus Schippers. "In een vergrijzende samenleving mag je verwachten dat de psychische gevolgen alleen maar groter zullen worden. Zeker als je zorgt voor een geliefde met Alzheimer. Dat is gigantische zwaar, fysiek en mentaal. Het is eenzaam." De minister heeft zelf een dementerende vader. "Hij is stronteigenwijs en aanvaardt de diagnose niet."

In het boek 'Het mooiste woord is herinnering' vertellen Schippers en andere bekende Nederlanders, onder wie Freek de Jonge, Co Adriaanse en Linda de Mol, over hun ervaringen met een dementerende vader of moeder. De interviewbundel is een initiatief van het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam en verschijnt woensdag op Wereld Alzheimerdag.

Tweede spitsuur in de levensloop
Uit het rapport 'Aanbod van arbeid' van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) bleek vorige maand dat het aantal mensen dat naast hun baan mantelzorg geeft, de afgelopen tien jaar is gestegen van 12 procent naar 18 procent. Omdat vooral ouderen met deze zorg belast zijn, dreigt er een tweede spitsuur in de levensloop te ontstaan. Niet alleen ouders met jonge kinderen hebben het erg druk, ook ouderen die voor naaste familie of vrienden zorgen. "De overheid vraagt van mensen meer te werken, meer te zorgen en meer te leren", stelt het SCP. "Maar er zijn wel grenzen aan de optelsom van deze activiteiten."

Volgens Mezzo, de vereniging van mantelzorgers, zijn er nogal wat misverstanden over mantelzorg. "Tachtig procent van de mantelzorgers heeft baat bij flexibiliteit op het werk: soms iets eerder wegkunnen bijvoorbeeld", zei Liesbeth Hoogendijk van Mezzo afgelopen maart in Trouw. Toch melden veel mantelzorgers hun taken niet aan hun baas. "Ze willen geen zeurpiet zijn, vinden het een privézaak of zijn bang voor hun loopbaan. Meestal weet de leidinggevende wel dat er iets is met het familielid, maar niet dat de werknemer voor diegene zorgt. De consequenties voor het werk blijven onbesproken."

En die zijn er: vier van de tien mensen die mantelzorgen moeten ook op een werkdag aan de slag, vaak zelfs onverwachts. "Als de baas dan niets weet, is er grote kans op grijs verzuim", aldus Hoogendijk.

Minister Edith Schippers.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden