Schippers plaatst partydrug GHB op lijst harddrugs wegens risico

VAN ONZE VERSLAGGEVER

Minister Schippers (volksgezondheid) zet de partydrug GHB op de lijst van harddrugs, naast cocaïne en heroïne. Zo geeft ze een duidelijke waarschuwing aan consumenten over de gezondheidsrisico's van de drug.

Door de plaatsing op de lijst worden bovendien voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB strafbaar. Productie, handel en bezit zijn nu al verboden, maar tegen het voorbereiden van de productie kunnen politie en justitie tot dusver niet optreden.

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is een vloeibare drug die in het uitgaansleven veel wordt gedronken. De drug geeft een euforisch gevoel, maar vormt een groot risico voor de gezondheid. Volgens het Trimbos Instituut wordt de drug vervaardigd door het samenvoegen van een agressief schoonmaakmiddel (GBL) en een gootsteenontstopper (natronloog). De productie luistert nauw: bij een iets afwijkende verhouding krijgen gebruikers brandwonden en blaren op de huid of in de mond en de slokdarm.

Het middel valt slecht te doseren. Gebruikers krijgen snel te veel binnen. Ze raken bewusteloos en kunnen stikken in hun eigen tong of braaksel. Ook treden soms levensbedreigende ademhalingsstoornissen op. Verder kunnen mensen met GHB worden versuft en vervolgens gedwongen tot seks. Het stroperige, zoute drankje is verslavend en geeft afkickverschijnselen.

Schippers volgt het advies van een commissie over de gevaren van drugs. Reden is dat er de laatste jaren steeds meer gezondheidsincidenten rond GHB zijn en dat het aantal verslaafden flink is toegenomen.

GroenLinks Amsterdam pleitte er gisteravond juist voor om het gebruik van harddrugs als xtc, lsd of cocaïne te legaliseren. De partij wil dat drugsgebruikers niet langer worden gecriminaliseerd. Daarom wil ze het verbod op het gebruik van harddrugs uit de gemeentelijke verordening halen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden