Schippers onderzoekt of er te veel zorgpolissen zijn

Minister Schippers van volksgezondheid laat op dit moment onderzoeken of de zorgverzekeraars te veel zorgpolissen in de aanbieding hebben. De minister 'deelt het gevoel' van een groot aantal Kamerleden dat het aantal zorgpolissen te groot is, waardoor het in de praktijk voor verzekerden te moeilijk is om een keuze te maken.

Schippers zei dit gisteren tijdens een debat over de rol van verzekeraars in het zorgstelsel. Het Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) pleitte er gisteren in deze krant voor om het aantal polissen te beperken tot twee: een naturapolis die recht geeft op volledige vergoeding van gecontracteerde zorg en gedeeltelijke vergoeding van niet-gecontracteerde zorg, en een restitutiepolis die recht geeft op volledige vergoeding van alle zorg, gecontracteerd en niet-gecontracteerd. Zij kreeg gisteren in de Kamer veel bijval voor de stelling dat het aantal polissen moet worden beperkt.

Pas gisteravond tijdens het debat maakte Schippers aan de Kamer duidelijk dat zij sinds december door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), de toezichthouder op de zorg, laat onderzoeken of er te veel polissen zijn. Daarbij wordt ook de vraag meegenomen of sprake is van verkapte risicoselectie. Schippers belooft maatregelen te nemen als uit dat onderzoek blijkt dat er van concurrentie tussen zorgverzekeraars op prijs en kwaliteit te weinig terecht komt.

Ellemeet vindt dat de goedkoopste polis, de budgetpolis, moet worden verboden, omdat het onzeker is of gespecialiseerde, academische zorg in zo'n polis wordt vergoed. De minister nam fel stelling tegen die voorstelling van zaken.

"Zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Als een patiënt gespecialiseerde zorg nodig heeft, dan hebben ze die zonder meer te vergoeden, ook als ze die zorg niet hebben gecontracteerd", hield de minister Ellemeet voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden