Schippers moet andere landen vinden met 'medicijn-ergernis'

Nederland kan als EU-voorzitter zelf niet te veel eisen stellen

TEUN LAGAS

Het is nog de vraag of minister Edith Schippers van volksgezondheid tijdens het komende Nederlandse EU-voorzitterschap werkelijk prijsverlagingen van medicijnen kan afdwingen via de Brusselse vergadertafels.

Een land dat EU-voorzitter is, beurtelings tijdelijk voor een half jaar, kan onderwerpen op de agenda zetten. Maar het land kan zich tegelijkertijd niet al te activistisch opstellen, want de tijdelijk voorzitter moet ook compromissen tussen de lidstaten organiseren. Zo'n voorzitter kan zelf dus niet te veel eisen stellen.

Voordeel voor Schippers is in dit geval dat waarschijnlijk meer EU-landen zich ergeren aan de macht van de grote internationale geneesmiddelenfabrikanten, die vaak hoge prijzen rekenen.

Haar plan om het komend halfjaar betere Europese samenwerking vlot te trekken tegen die macht van farmaceutische industrie kan in elk geval rekenen op de warme steun van de patiëntenorganisaties in Nederland.

"Ze heeft dan heel wat te doen in het voorzitterschap. Maar wij steunen haar daar graag bij", zegt directeur Dianda Veldman van de patiëntenfederatie NPCF. "We juichen haar plan zeer toe. Het is één van de stappen om tot goedkopere medicijnen te komen."

Schippers zei gisteren in een vraaggesprek met Trouw dat ze naar meer EU-landen wil zoeken om samen medicijnen in te kopen. Zoals Nederland, België en Luxemburg nu al gezamenlijk doen om scherpere prijzen bij de geneesmiddelenfabrikanten af te dwingen. Verder wenst de VVD-minister minder en simpeler Brusselse regels voor de toelating van nieuwe medicijnen. Ze wil ook de prijsverschillen in EU-landen aanpakken.

Volgens de NPCF, die 160 Nederlandse patiënten- en consumentenorganisaties vertegenwoordigt, lopen de kosten van bepaalde (nieuwe) medicijnen nog te vaak de spuigaten uit. "We hadden laatst het voorbeeld van een medicijn waarvoor 40 miljoen euro aan ontwikkelingskosten door de fabrikant was uitgeven. Dat medicijn kostte 40.000 euro per jaar per patiënt. Maar als er dan duizend patiënten gebruik van hebben gemaakt, zijn de ontwikkelingskosten eruit. Waarom moet het dan daarna nog zo duur blijven?", zegt een woordvoerder van de patiëntenbelangenclub.

Gezamenlijk inkopen met meer Europese landen kan volgens Schippers vooral goed werken bij zeer dure medicijnen tegen weinig voorkomende ziektes. Daarbij is het lastig te kiezen of die tot het basispakket kunnen worden toegelaten.

Een ander voorbeeld van een duur medicijn is nivolumab, een middel tegen longkanker dat goed werkt bij 20 procent van de patiënten maar dat nu geprijst staat op 200.000 euro per patiënt per jaar. De minister onderhandelt nog over een lagere prijs voor nivolumab.

Nefarma, de organisatie van Nederlandse geneesmiddelenfabrikanten, noemt het 'goed' dat Schippers zich in de EU gaat inzetten voor makkelijker toelating van nieuwe medicijnen. Nefarma pleit vooral voor eerlijker concurrentie en vermindering van EU-regels.

"Haar zorg over de betaalbaarheid en beschikbaarheid van nieuwe medicijnen delen wij", zei een woordvoerder van Nefarma.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden