Schippers: korting voor wie akkoord gaat met contractarts

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) past haar omstreden plan aan waarmee ze de vrije artsenkeuze wilde beperken. Ze heeft vrijdag een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern daarvan is dat verzekeraars patiënten makkelijker korting kunnen geven op het eigen risico wanneer ze van een geselecteerde zorgaanbieder gebruikmaken.

Schippers' eerdere plan sneuvelde december vorig jaar in de Senaat door tegenstemmen van drie PvdA'ers. Dat leidde bijna tot een kabinetscrisis. Schippers wilde eerst dit wetsvoorstel opnieuw indienen, maar komt nu met een andere aanpak, met hetzelfde doel.

Volgens Schippers neemt de vraag naar zorg de komende decennia sterk toe. Dat komt door de vergrijzing en doordat steeds meer mensen chronische aandoeningen hebben. De zorguitgaven moeten daarom worden beperkt. Schippers zet in op ,,een betere zorg voor minder geld''. Kwaliteit moet lonen, zei de minister in een toelichting op haar plannen. Zij wil de compensatie voor verzekeraars zo veranderen, dat het voor hen lonend wordt om zich met de juiste zorg te richten op chronisch zieken en ouderen.

Strengere kwaliteitseisen
Voor zorgaanbieders zullen de kwaliteitseisen worden opgeschroefd. Schippers heeft de ogen daarbij vooral gericht op de geestelijke gezondheidszorg, waar het inzicht in kwaliteit nog beperkt is.

Ook komen er strengere kwaliteitseisen voor zorgverzekeraars. Slecht presterende zorgverzekeraars wordt volgens Schippers de pas afgesneden. Door de strengere kwaliteitseisen hoeft er minder vaak en minder lang behandeld te worden en zullen er minder hersteloperaties nodig zijn.

Besparing 1 miljard euro
Het oorspronkelijke zorgplan hield in dat verzekeraars aan mensen met een goedkope budgetpolis alleen nog behandelingen hoefden te vergoeden voor specialisten met wie ze een contract hebben. Dat moest bijdragen aan een kostenbesparing van circa 1 miljard euro. Die besparing wordt volgens Schippers ook met het nieuwe voorstel gehaald. Ze omschreef dit als ,,breder, maar wel complexer'' dan zijn voorganger.

In de nieuwe plannen van Schippers is geen sprake meer van nul vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Wie een naturapolis heeft krijgt, zoals nu, ook voor niet-gecontracteerde zorg een vergoeding van 75 tot 80 procent. Nadeel is wel, aldus Schippers, dat er vele rechtszaken zullen blijven worden gevoerd over de hoogte van deze vergoedingen.

Niet linksom, dan rechtsom
Schippers zei dat ze goed heeft gekeken naar draagvlak voor haar nieuwe plan, zowel politiek als in het veld. Maar garanties zijn volgens haar niet te geven. ,,Dat weet ik sinds december.'' De VVD-minister ziet overigens niet in wrok om naar het mislukken van haar eerdere voorstel. ,,In de politiek moet je met een zakelijk oog kijken. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden